Unutrašnji dijalog: Sportisti traže obavezujuće uputstvo kako se ponašati sa Kosovom

Na danas održanom novom skupu unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji mišljenja su izneli predstavnici sportskih organizacija. Podsetili su da je Vlada Srbije donela preporuku kako sportisti iz srpskih udruženja i organizacije treba da se ponašaju u slučaju kada su organizatori međunarodnih takmičenja, a kako kada se takmiče u inostranstvu protiv kosovskih sportista. Zatražili su da se aktuelna preporuka unapredi i da postane obavezujuće uputstvo. Kosovo je član više međunarodnih i evropskih sportskih organizacija i srpski timovi se "na razne načine snalaze" da ne budu zajedno sa ekipama iz Kosova na terenu, ocenili su sportisti. Oni su ukazali i na različite moguće praktične situacije, uz pitanje da li bi reprezenacija Srbije trebalo da siđe sa pobedničkog postolja na kome je zajedno sa ekipom Kosova.

Direktor Džudo saveza Srbije Dragan Atanasov podsetio je da preporuke Vlade Srbije nisu obavezujuće:

"To je preporuka, a ne obaveza. Taj dokument treba unaprediti da to bude odluka Vlade i obaveza svih nas."

Pročitajte još: 

Novi predlozi u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu    

Unutrašnji dijalog: Otvorena pitanja trgovine između Beograda i Prištine

Treći okrugli sto o KiM-u: "Kupovina vremena", održavanje statusa "kvo", neprihvatanje normalizacije odnosa sa PR

Drugi okrugli sto o unutrašnjem dijalogu: Status Kosova najvažnije pitanje, ne postoji brzo rešenje

Otvoren unutrašnji dijalog: Kosovo nije izgubljeno dok 120 000 Srba tamo živ

Dodaje da Srbija želi da se kandiduje za prvenstvo Evrope u džudou 2020. godine, te da treba da postoje jasne smernice kako se ponašati u određenim situacijama, podsećajući da je Međunarodna džudo federacija primila Kosovo u tu organizaciju i da za Kosovo nastupaju džudisti koji i osvajaju medalje.

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije Zoran Gajić kaže da se čini sve kako Srbija i Kosovo na takmičenjima ne bi bili u istoj grupi:

"Pa, i ako dođe do četvrt finala ili polufinala da izbegnemo te susrete, upravo zbog intoniranja himni, pobedničkog postolja itd."

Da se susreti izbegavaju potvrdio je i predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović.

"Imamo odlične kontakte u FIBA, gleda se da uopšte ne dođe do bilo kakvog eventualnog susreta," istakao je.

Vaterpolisti izgleda imaju najmanji problem sa Kosovom, a predsednik Vaterpolo saveza Srbije Milorad Krivokapić objašnjava i zašto:

"Mi vaterpolisti sigurno nećemo imati problem s tim u narednih 50 godina, jer oni nemaju, koliko ja znam, nijedan bazen, niti će napraviti neki vaterpolo tim u skoroj budućnosti."

Kazao je i da ne sme nikada da se dozvoli da sportisti ne igraju na Olimpijskim igrama, ali i da ne sme da se dozvoli da neko prizna Kosovo.

"Političari moraju da nam pomognu, da nam daju smernice, ali ne smemo da dozvolimo i da mi sportisti priznamo Kosovo," naglasio je.

Šta, međutim, kada volja žreba odluči da srpske juniorke u rukometu odmere snage s kosovskim i to na domaćem terenu, upitao je predsednik Rukometnog saveza Božidar Đurković.

"Očekujem da uz dozvolu Vlade Republike Srbije i resornog ministarstva odlučimo da li ćemo takav turnir igrati, ili nećemo," rekao je on.

Predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković nada se da će se sa današnjeg skupa doneti dobri zaključci, koji će u sinergiji sa Vladom Srbije i Predsednikom eliminisati sve dileme kada su u pitanju učešća na velikim sportskim takmičenjima.

Predstavnik Sportskog saveza Srbije Dane Korica naglasio je da je važno da se razgovara o budućnosti sporta, a da će Sportski savez Srbije podržati sve ono što Vlada Srbije odluči.

A ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, koji je prisustvovao ovom razgovoru, rekao je da je sport organizovao najbrojniju konferenciju i razgovor o unutrašnjem dijalogu o KiM.

"Čuli smo sa kojim se problemima naši sportisti susreću kako na domaćem, tako i međunarodnom terenu. Imali smo argumentovane predloge kako neke stvari da rešimo. Siguran sam da ćemo izaći sa jednim konstruktivnim rešenjem, na temu koja nije bitna samo za sistem sporta, već celokupnu Srbiju," dodao je.

"Moram da kažem da mi je puno srce što sam video da su strast sa kojom se bore za naše nacionalne boje, zastavu na sportskim takmičenjima preneli i na ovaj teren gde treba zajedno da se dokažemo u traženju rešenja za naše najteže državno i nacionalno pitanje," kazao je direktor Kancelarije za KiM i šef Radne grupe za unutrašnji dijalog o Kosovu, Marko Đurić.

Drago mu je, ističe, što sportisti i sportski savezi nastavljaju da daju doprinos, dodajući da će se Vlada potruditi da njene preporuke budu sveobuhvatnije.

Naredni razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga najavljen je za 18. decembar, a u kojem će učestvovati "stručna i naučna javnost iz oblasti ekonomije".

O unutrašnjem dijalogu o Kosovu detaljnije na našoj tematskoj stranici "O inicijativi Predsednika Srbije za unutrašnji dijalog o KiM-u"

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.