Kosovski MUP: Đurić nema dozvolu da uđe na Kosovo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić, najavio je jutros da će sutra pokušati da dođe na Kosovo. Iz kosovskog ministarstva spoljnih poslova poručuju da Đurić nema dozvolu za ovu posetu.

Sutra se u opštinama na Severu održavaju izbori za gradonačelnike, a direktor Kancelarije za KiM, najavio je da namerava da sutra poseti ove opštine, izražavajući pritom sumnju da će mu biti dozvoljeno da uđe.

„Ja ću naravno, kao i do sada, pokušati da budem tamo, ali iako možda ne budem uspeo zbog ponašanja Prištine, jer podsetiću vas, u prethodnih godinu dana mi je 18 puta onemogućeno da uđem na Kosovo i Metohiju, ali ljudi iz Kancelarije za KiM i iz vlade su svakoga dana tamo“, rekao je Đurić jutros za RTS.

Iz kosovskog Ministarstva spoljnih poslova poručuju da Đurićev zahtev za posetu nije odobren zbog nepoštovanja procedure.

„Nije odobren zahtev za posetu jer nije u skladu sa kriterijumima briselskog sporazuma“, rekao je za Kohu savetnik šefa kosovske diplomatije, Bedžeta Pacolija, Jetljir Zuberaj.

Prema sporazumu, zahtev za odobrenje posete mora da se pošalje tokom radnih dana, dakle od ponedeljka do petka i to do kraja radnog vremena, odnosno 17 časova.

Podsećamo, Marka Đurića je prilikom posete Kosovskoj Mitrovici marta 2018. uhapsila Kosovska policija uz tvrdnju da je na teritoriju Kosova ušao bez dozvole, što je srpska strana negirala.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.