Zemljotres pozitivnih vibracija u Domu kulture „Trepča“

Igor Vince
FOTO: KoSSev

Poštovaoci džeza i bluza su sinoć uživali u egzotičnim zvucima Brazila i Kube koje im je dočarao internacionalni bend Igor Vince and his Drum, Brass and Keys kao i u sofisticiranom glasu britanke Jo Harman.

Četvrto festivalsko veče koje je održano u Domu kulture „Trepča“ u Zvečanu otvorio je bend Igor Vince and his Drum, Brass and Keys svojim originalnim nastupom uz snažne poruke o ljubavi, borbi protiv predrasuda, neophodnosti zajedništva.

Ovaj trinaestočlani bend priredio je pravi umetnički spektakl. Snažnim tonovima duvačkih instrumenata i impresivnom ritam sekcijom odveli su publiku pravo u Nju Orleans, a patom, mističnim melodijama perkusija i očaravajućim i energičnim pokretima za tili čas su uspeli da nas prebace u neke toplije krajeve, na neki plažni bar na Kubi ili pak Brazilu, gde okupani suncem, ispijajući koktele uživamo u blaženstvu i harmoniji zvukova.

Poseban pečat celekupnom doživljaju dao je afrički instrument, kalimba, koji zvucima podseća na vibrafon.

Iako su već par godina u kontaktu sa organizatorima festivala, ovo im je prvi nastup u Mitrovici, a u nekoliko navrata tokom nastupa, Igor, autor, instrumentalista i vokal ovog benda nije krio oduševljenje.

„Čast nam je velika, drago nam je što smo ovde i hvala vam na ovakvoj dobrodošlici“. „Čuvajte se, zaista vam se divim koliko ste hrabri i istrajni. Osećamo posebnu energiju, čuvajte se i volite se“.

Igor je izučavao muziku u nekoliko zemalja afričkog kontinenta, ali i na Kubi, pa je tako njegova autorska muzika inspirisana afro-latino zvucima.

isidora i drugari
FOTO: KoSSev

„Moja muzika je inspirisana raznim žanrovima, ja sam neko vreme proveo u Africi, u Senegalu, Nigeriji, Maliju, pa je tako i inspirisana svakako tim uticajima, možda najviše afrobitom, ali i kubanskom muzikom, brazilskom muzikom, i naravno džezom koji je kao neka nit u svemu tome“, objasnio je Igor.

Pored vedrih pesama o ljubavi i sreći, ima tekstova sa jasnim i oštrim porukama upućenih društvu, sa izvesnom dozom prekora materijalizma, predrasuda, tekstova koji ukazuju na nužnost vraćanja pravim vrednostima.

„Ja sam primetio kako se nešto stalno žalimo, u Africi nije tako, mi smo to materijalno stavili na prvo mesto, a ne treba da bude tako. Družeći se tamo sa ljudima shvatio sam u kakvom bogatstvu mi živimo, ljudi su tamo verdiji, okrenuti pravim životnim vrednostima, porodici“, objašnjava Igor.

S obzirom na to da su prvi put u Mitrovici pitali smo ih kakve utiske će poneti sa sobom u Beograd.

„Nismo imali vremena da prošetamo Mitrovicom, i krivo nam je, ali noćimo ovde i sutra ujutru ćemo prošetati da malo udahnemo taj vazduh. Imam snažan utisak o ljudima jer je drugačije, ja sam svirao širom sveta, uglavom je to strogo profesionalno, ali nema ovakvog druženja, od prvog trenutka smo dočekani kao prijatelji, na domaćanski način“.

Kažu da će sigurno ponovo doći ukoliko ima se ukaže prilika.

Igor Vince
FOTO: KoSSev

Nakon ovog vrtoglavog putovanja, publici se predstavila Jo Harman, britanka prijatnog, ljupkog lika i glasa koji je uzdrmao zidove.

Raskošnih vokalnih umeća i elegantnih tonova, Džo nam je približila karakter bluza i soula. Privlačnim ritmovima izazvala je reakciju publike koja ju je pratila kontinuiranim aplauzom.

Da samo samo slušali, a ne i gledali nastup, bez oklevanja bi rekli da je Adele doputovala u naš grad.

Iza sebe ima dva studijska albuma, a svojim glasom i svojom muzikom prikupila je brojne nominacije od strane British Blues Awards.

isidora i drugari
FOTO: KoSSev

Džo je takođe po prvi put u Mitrovici, i ne samo u Mitrovici, nego uopšte na Balkanu, a malo je reći da je našim čuvenim gostoprimstvom bila oduševljena.

„Bilo je divno, moram reći da sam oduševljena ljudima, svi su tako prijateljski nastrojeni i dragi, i ovo je zaista bilo jedno divno veče“, rekla nam je Džo.

North city jazz&blues festival joj se jako dopao, prezadovoljna je organizacijom, pa će tako najlepše utiske poneti sa sobom, i otkrila da će svakako doći, zbog ljudi, hrane, ali i pića.

„Gostoprimstvo je impresivno, hrana i piće“, zadovoljno smeškajući se odgovaraju Džo i bubnjar iz njenog benda kada smo ih pitali da nam otkriju svoje impresije sa ovog 17. North city jazz&blues festivala.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.