Kosovski ministar policije nije se pojavio na suđenju za huliganstvo iz 2014. godine

Dželjalj Svećlja
Foto: Zakletva za pravdu

Izvor: Zakletva za pravdu (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran; jučerašnje izdanje)

Ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svečlja (Xhelal Sveçla), u utorak nije učestvovao na početnom ročištu, gde se on i još 12 drugih optužuju da su u junu 2013. godine bacali kamenje, boju, klikere, flaše, pirotehnička sredstva na pripadnike policije, kada su četiri policajaca lakše povređena.

Ročištu su prisustvovali Egzon Azemi, Pajtim Havoli (Havolli), Pajtim Dema i Arsim Makastena (Maqastena), prenosi „Zakletva za pravdu“.

Sudija Erol Gaši (Eroll Gashi) je konstatovao da Svečlja nije lično prihvatio poziv na ročište, već njegov vozač.

On je kazao da će protiv Frašera Krasnićija (Frashër Krasniqi) biti izdato naređenje da se privede pošto je primio poziv na regularan način.

U međuvremenu, za Dardana Molićaja (Dardan Molliqaj) rečeno je da otpremnica za poziv još uvek nije vraćena.

Sud je odlučio da podnese zahtev za proveru adresa optuženih sve dok se prvo ročište ne odloži na neodređeno vreme.

U međuvremenu, Egzon Azemi, Pajtim Havoli i Pajtim Demaj nisu ustali kada je sudija ušao u sudnicu.

U optužnici do koje je došla „Zakletva za pravdu“, podignutoj u martu 2014. godine, pokazalo se da su za ovo krivično delo zajedno sa ministrom Svečljom optuženi i Dardan Molićaj, Arsim Makastena, Pajtim Havoli, Agron Kabaši (Kabashi), Egzon Azemi, Pajtim Demaj, Frašer Krasnići, Nolj Nuši (Nol Nushi), Bekim Škodra (Shkodra), Afrim Hodža (Hoxha) Sami Avdiu i Besnik Ćeljaj (Qelaj).

Oni se terete da su na protestu organizovanom 27. juna 2013. godine, protiv ratifikacije sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, bacali kamenje, boju, staklene kugle, flaše i pirotehnička sredstva protiv nekih policajaca, pri čemu su povređena četiri policajca, a oštećena su četiri službena vozila.

Optuženi Bekim Škodra tereti se i za krivično delo napad na službeno lice tokom obavljanja službene dužnosti.

Prema optužnici koju je 14. marta 2014. podiglo Osnovno tužilaštvo u Prištini, Dardan Molićaj, Arsim Makastena, Pajtim Havoli, Agron Kabaši, Egzon Azemi, Pajtim Demaj, Dželjalj Svečlja, Frašer Krasnići, Nolj Nuši, Bekim Škodra, Sami Avdiu i Besnik Ćeljaj, optuženi su da su 27. juna 2013. godine u ulici „Majka Tereza“ u Prištini, tokom protesta, u cilju nanošenja štete službenicima-pripadnicima kosovske policije, počinili huliganska dela.

Prema ovoj optužnici, Svečlja i drugi optuženi terete se da su tokom ovog protesta bacali kamenje, boju, klikere, flašu, pirotehnička sredstva, u pravcu pripadnika kosovske policije, kada su policajci povređeni i zadobili lake telesne povrede – Rifat Geci, Haljilj Silja (Halil Syla) Agim Dželji (Xheli) i Baškim Hiseni (Bashkim Hyseni).

Prema tužilaštvu, tokom ovog protesta pričinjena je materijalna šteta – uništene uniforme i službena oprema policajaca tokom čuvanja javnog reda i bezbednosti, a takođe su oštetili dva vozila u vlasništvu Vlade Kosova i dva vozila u vlasništvu kosovske policije, uzrokujući tako ozbiljne posledice.

Ovim radnjama tužilaštvo tereti optužene da je svako od njih počinio krivično delo „učestvovanje u grupi koja vrši krivično delo i huliganstvo“ iz člana 412. stav 3. u vezi sa stavom 4. Krivičnog zakona Republike Kosovo, za koje je predviđena kazna od dve stotine (200) do deset hiljada (10.000) evra za huliganstvo sa lakim posledicama, ili kaznu zatvora do pet (5) godina zatvora za huliganstvo sa teškim posledicama.

Druga dispozitiva ove optužnice tereti Bekima Škodru za krivično delo „napad na službeno lice tokom obavljanja službene dužnosti“ iz člana 410 stav 2 KZRK, delo za koje počinilac kažnjava kaznom zatvorom od šest (6) meseci do pet (5) godina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.