BLOG 515. dan epidemije: Delta soj korone postao dominantan u Srbiji

Zdravstveni radnici Kosovska MItrovica KBC
FOTO: KoSSev

Delta soj koronavirusa postao je dominantan u Srbiji, kazala je za Nova.rs virusolog Tanja Jovanović iz Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu. Još uvek se ne zna precizan procenat zastupljenosti delta soja, koji je u Srbiji sada pretekao britanski. „Čekamo da se očitaju sekvence poslednje grupe uzoraka, pa ćemo znati i procenat“, kazala je Jovanović.

Britanski soj bio je ubedljivo dominantan u Srbiji, a nova, delta varijanta, potvrđena je prvi put u Srbiji 1. jula kod dva državljanina koja su se vratila iz inostranstva.

Srbija: 921 novoinficirani, preminulo pet osoba

Za poslednja 24 časa u Srbiji je od posledica kovida 19 preminulo pet osoba. Zvanično je potvrđen 921 nov slučaj infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Na respiratoru je 20 osoba, dok je broj pacijenata na bolničkom lečenju sada 797.

Opširnije u posebnoj vesti.

U svetu dato više od 4,54 milijarde doza vakcina protiv kovida

U svetu je dato više od 4,54 milijarde doza vakcina protiv kovida-19.

Podaci objavljeni na stranici ”Ourworldindata.org“ pokazuju da je u Kini dato više od 1,81 milijardi doza vakcina, najviše u svetu, prenosi N1.

Slede Indija (više od 519,08 miliona doza), SAD (više od 352,55 miliona), Brazil (više od 155,43 miliona), Japan (više od 105,68 miliona), Nemačka (95,8 miliona), Velika Britanija (86,78 miliona), Turska (80,04 miliona), Francuska (78,15 miliona) i Indonezija (76,93 miliona).

Većina vakcina daje se u dve doze, a neke države, kao što je Turska, počele su da daju i treće doze. Stoga broj doza ne odgovara broju vakcinisanih osoba.

Kosovsko ministarstvo zdravlja: 888 novoobolelih, jedno lice preminulo

Za poslednja 24 sata je Kosovu zabeleženo 888 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je broj testiranih 6.086, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja.

Prema poslednjim podacima od posledica koronavirusa preminula je jedna ženska osoba srednjih godina iz Gnjilana, a ukupan broj smrtnih slučajeva sada je 2.274.

Opširnije u posebnoj vesti.

Peć: Na lečenju 14 pacijenata

U bolnici u Peći trenutno se na lečenju od koronavirusa nalazi 14 pacijenata.

Od toga se sedam lica nalazi na kiseoničkoj terapiji.

Tiodorović: Ako brojka zaraženih pređe 1.000 – „gašenje“ noćnog života

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da će ograničavanje radnog vremena ugostiteljskih objekata i prestanak rada noćnih klubova uslediti ako se u Srbiji pređe broj od 1.000 zaraženih koronom dnevno.

„Niko ne pomišlja na ponovno uvođenje policijskog časa, ali će nam, po svemu sudeći, sledovati ograničeno sedenje u lokalima i ponovno gašenje noćnog života“, rekao je za današnji dnevni list „Nova“ Tiodorović, koji je i član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

On je rekao da avgust građani treba da se iskoriste za vakcinaciju, jer će, kako je naveo, to obezbediti veću sigurnost za jesen.

KP: Pet kazni zbog kršenja mera

Kosovska policija tokom proteklog dana izrekla je pet novčanih kazni zbog nepoštovanja epidemioloških mera u borbi protiv koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.