Kosovski lokalni izbori: Raspoređuju se EU posmatrači

Dvadeset dugoročnih posmatrača Izborne posmatračke misije Evropske unije za predstojeće lokalne izbore biće danas raspoređeno širom Kosova. U 38 kosovskih opština, posmatrači će biti raspoređeni u timovima po dvoje. Njima i glavnom timu posmatračke misije neposredno pre izbornog dana, pridružiće se još 42 kratkoročna posmatrača i lokalno angažovani posmatrači iz različitih zemalja članica EU, kao i iz Norveške i Švajcarske. Posmatrači se raspoređuju u jeku sve učestalijih izveštaja iz srpskih sredina o zastrašivanju kandidata za odbornike na srpskim opozicionim listama i simpatizera ovih lista.

"Naša uloga je da sprovedemo sveobuhvatno posmatranje čitavog izbornog procesa u svim delovima Kosova. Pored glavnog tima od osam eksperata sa sedištem u Prištini, 20 dugoročnih posmatrača će biti raspoređeno u timovima od dvoje širom Kosova, kako bi posmatrali izborni proces u svih 38 opština, pomažući nam da sakupimo pouzdane informacije," rekao je danas u Prištini zamenik glavnog posmatrača, Marian Gabriel, prilikom odlaska dugoročnih posmatrača na teren, saopšteno je iz posmatračke misije.

Posmatrači će se sastati sa lokalnim i izbornim službenicima, predstavnicima političkih partija, sudstva, organizacija civilnog društva i medija.

"Njihovo posmatranje će biti fokusirano na kampanjske aktivnosti kandidata i političkih partija, pokrivanje kampanje od strane medija i pripreme za glasanje," dodaju. 

Izborna posmatračka misija EU uspostavljena je sredinom septembra, a predvodi je glavni posmatrač, član EP, Alojz Peterle. Svi posmatrači u misiji obavezani su kodeksom ponašanja, koji, kako se navodi, zahteva strogu neutralnost i nepristrasnost.

Ubrzo nakon dana izbora, misija će objaviti preliminarne informacije o svojim nalazima na konferenciji za novinare u Prištini. Završni izveštaj, zajedno sa preporukama za buduće izborne procese – biće predstavljen u kasnijoj fazi, nakon završetka čitavog izbornog procesa.

Šta su zaključci ovi misije u vezi sa kosovskim parlamentarnim izborima čitajte u vestima: 

Posmatračka misija EU: Izbori ogledalo demokratije

EU posmatrači: Izborni proces bio ometen zastrašivanjima, ipak izbori protekli mirno

Kako su protekli kosovski parlamentarni izbori i predizborna kampanja čitajte na našoj tematskoj stranici "Parlamentarni izbori na Kosovu 2017."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.