Kosovski karatisti spremni za EP u Novom Sadu: Hoće li se ponoviti slučajevi "rukomet" i "džudo"?

Naredne nedelje u Novom Sadu održava se Evropski šampionat za seniore u borbama i katama. Trebalo bi da učestvuju i karatisti kosovskog karate saveza, koji su, navode – spremni za ovo takmičenje. "U Novi Sad putujemo sa 13 takmičara dok će cela delegacija imati 30 ljudi" – kazao je generalni sekretar Karate federacije Kosova Nazmi Gaši za RTK. Ipak, pred najnovije sportsko takmičenje u kojem bi trebalo da učestvuju i srpski i kosovski sportisti, dogodili su se slučaj "rukomet" i "džudo". U oba slučaja do mečeva između sportskih suparnika nije ni došlo. A Beograd je i dalje bez strategije za ovakve slučajeve.

I krajem marta Gaši je izjavio da kosovski karatisti dolaze na takmičenje u Novi Sad, dok su predstavnici srpskih saveza isticali da još uvek nije poznato da li će ovi karatisti i učestvovati na takmičenju, s obzirom da je proces prijave tada još bio u toku.

"Ako srpska karate federacija smatra da postoje pretnje ili da su naši sportisti u opasnosti, onda treba da preduzme mere opreza kako bi takmičari sa Kosova imali jednake šanse, kao i ostali da se bore za olimpijske poene," rekao je tada Gaši za Tanjug.

A predsednik Karate saveza Vojvodine, Strahinja Tepavčević, izjavio je da će se, ako se Kosovo prijavi za učešće na 53. Evropskom prvenstvu u Novom Sadu, organizatori prvenstva ponašati u skladu sa odlukom države i da je o potencijalnom problemu obaveštena i Evropska karate federacija.

"Mislim da se bez razloga podiže tenzija, ovo je sport i ne vidim nijedan razlog da se naša reprezentacija, kao i sve druge selekcije, ne nađe na prvenstvu. Naši karatisti se često sreću sa takmičarima iz Srbije i dobro se poznajemo," kazao je takođe.  

Evropsko prvenstvo u Novom Sadu počinje 9. maja, a prethodno, krajem marta Džudo savez Srbije nije dozvolio juniorskim reprezentativkama Anji Obradović i Marici Perišić da se takmiče protiv takmičarki sa Kosova, pozvavši istovremeno Vladu i Olimpijski komitet Srbije da pronađu model za postupanje u sličnim situacijama.

Krajem marta, otkazana je i utakmica između kosovskih i srpskih rukometnih juniorki koja je trebalo da se održi u Kragujevcu, a potom u Kovilovu. 

Nakon odluke da se meč u Kragujevcu održi bez nacionalnih obeležja i intoniranja himne, zbog bezbednosnih razloga turnir je premešten u Kovilovo, a EHF je odlučio da se mečevi igraju bez prisustva publike i medija.
Međutim, nekoliko sati pre nego da se održi meč srpskih i kosovskih rukometašica – srpski ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, meč je zbog, kako je naveo – bezbednosti i otkazao. 

Zbog ove odluke, Evropska rukometna federacija isključila je žensku juniorsku reprezentaciju Srbije iz daljeg takmičenja, novčano je kaznila i otvorila postupak protiv Saveza. 

Odluku Beograda da zabrani održavanje ove utakmice, iz Brisela, sa sastanka sa evropskom predstavnicom Federikom Mogerini i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ocenio je kao opravdanu.

Pročitajte još:

Blic – „NE BI BIO PRVI PUT Sećate li se da su Srbija i Kosovo već igrali u rukometu?

"Kako ćemo da objasnimo građanima Srbije da Ukrajina neće da igra utakmicu u Kijevu protiv Kosova, a Srbija će da igra u Beogradu ili Kragujevcu? Da li ćemo nekad, negde u inostranstvu morati da igramo neku utakmicu, jer će biti veća šteta… Ali, da ovde na teritoriji Srbije priznajemo nezavisnost Kosova, ne znam kako to mislite da izvedemo. To je bila jedina moguća odluka," rekao je tada Vučić.

Tako je od slučaja "rukomet" za srpske sportise ostalo otvoreno pitanje kako da se ponašaju u situacijama kada su im protivnici kosovski sportisti, a usled nedostatka strategije zvaničnog Beograda za ovo pitanje.

Ministar sporta Vanja Udovičić se ne oglašava pred prestojeće takmičenje u Novom Sadu, a jedini stav iz sportskih krugova u javnosti se čuo prošle godine kada je predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, Božidar Maljković, poručio: "Ako se u bilo kom olimpijskom sportu nađu na postolju sportisti iz Srbije i sa Kosova – nema silaska naših takmičara sa postolja."

Proslavljeni košarkaški trener, danas prvi čovek Olimpijskog komiteta Srbije, poručio je da, “ukoliko se ovakav njegov stav ne sviđa državnom vrhu, neka ga smeni". Na ovu Maljkovićevu poruku tada nije bilo reakcija.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.