Kosovska vlada: Srbija blokira sporazume. ZSO sinhronizovano sa raspuštanjem "paralelnih struktura"

Srbija "blokira" sporazum o energetici, pravosuđu, diplomama i katastru. "Potpuno je obustavila" revitalizaciju mitrovičkog mosta, glavne ulice u Severnoj Mitrovici i raspuštanje "paralelnih struktura" što je sprečilo konačnu implementaciju sporazuma o ukidanju Civilne zaštite, odnosno, pitanje objekta za kosovske institucije u kojima rade bivši pripadnici Civilne zaštite. Srbija još uvek podržava neke od "svojih paralelnih struktura", što je u suprotnosti sa sporazumima u Briselu – ključni su detalji najnovijeg izveštaja ministarke za dijalog u Vladi Kosova, Edite Tahiri o stanju u sprovođenju briselskih sporazuma, upućenom Evropskoj uniji. Ipak, Priština, kako se navodi u izveštaju, kasni u sprovođenju dva sporazuma – o Zajednici srpskih opština i "reciprocitetu registarskih tablica".

U izveštaju se ističe i da je nakon primene sporazuma o telefonskom kodu, Priština "krenula u sprovođenje" sporazuma o Zajednici srpskih opština, a održan je i prvi konsultativni sastanak decembra prošle godine.

"Proces sprovođenja sporazuma o Zajednici srpskih opština ometen je nakon pojave ilegalnog zida u Severnoj Mitrovici, dirigovanog od strane Srbije," navodi se, takođe.

Nakon slučaja zida i voza, Kosovo je ponovo, kako se dalje dodaje, pokrenulo proces implementacije sporazuma o ZSO, ali je isti "ponovo omela Srbija insistirajući da se proces vodi u Briselu, a ne u Prištini".

"Kosovo je bilo fleksibilno da se proces sprovodi u Prištini nakon jednog sastanka u Briselu, ali su predstavnici srpske zajednice, pod negativnim uticajem Srbije, odbili da se vrate u kosovske institucije," navodi se.

U izveštaju se podseća i na period kada je Ramuš Haradinaj bio uhapšen, a kada je dijalog, rezolucijom kosovske skupštine, suspendovan. Nakon toga, usledili su i kosovski vanredni izbori. Vlada Kosova je sada "na čekanju".

Ipak, ističe se da "Kosovo ostaje posvećeno sprovođenju ovog sporazuma u skladu sa potpisanim sporazumom u Briselu, Ustavom Kosova i Ustavnim sudom":

"Kosovo će nastaviti sa svim obavezama po pitanju sporazuma o Asocijaciji opština sa srpskom većinom, ali i drugih sporazuma, nakon što nova vlada bude formirana." 

ZSO sinhronizovano sa raspuštanjem paralelnih struktura

U izveštaju se, takođe, navodi i da će se osnivanje Zajednice srpskih opština odvijati "sinhronizovano sa raspuštanjem paralelnih struktura".

"Oba pravca odvijaće se paralelno, kako je i dogovoreno," ističe se u izveštaju.

Priština kasni u sprovođenju sporazuma o tablicama

Pored Zajednice srpskih opština, Priština kasni i u sprovođenju sporazuma o slobodi kretanja, odnosno, reciprocitetu registarskih tablica: 

"Kosovo je odložilo sprovođenje zbog kašnjenja u donošenju neophodnih odluka vezanih za implementaciju. Vlada Kosova je 16. februara 2017. odobrila ovaj sporazum, a Ministarstvo unutrašnjih poslova je donelo odluke."

"Međutim, dinamika izbora u Srbiji, zatim suspenzija dijaloga od strane kosovskog parlamenta i izbora na Kosovu sprečili su nastavak implementacije," dodaje se, takođe. 

Priština je, ističe se, obavestila EU o spremnosti za implementaciju i insistirala je da se obnovljeni rok dogovori između strana putem online komunikacije.

Dalje odlaganje može negativno da utiče na dosadašnja dostignuća

Na kraju se dodaje i da postignuti sporazumi treba da se sprovedu "što je pre moguće".

"Svako dalje odlaganje može negativno da utiče na dosadašnja dostignuća u dijalogu i može da poljulja poverenje javnosti u ovaj proces," zaključuje se.  

Kosovska vlada je prethodni izveštaj objavila gotovo u istom periodu prošle godine i njega možete pogledati OVDE. Kancelarija za Kosovo i Metohiju je, takođe, objavila izveštaj o napretku u dijalogu za period od oktobra 2016. do aprila 2017. Njega pročitajte OVDE.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.