EU opštini Severna Mitrovica otkazala projekte od 7.8 miliona evra

Kancelarija Evropske unije u Prištini otkazala je danas opštini Severna Mitrovica finansijsku pomoć u iznosu od 7.8 miliona evra namenjenu za dva infrastrukturna projekta u ovoj opštini – zgradu Kulturnog centra i Univerziteta. Razlog otkazivanja pomoći je, kako navode iz ove kancelarije, to što "lokalne vlasti nisu uspele da uklone postojeće nelegalno izgrađene objekte i tako oslobode pristup svim radnim oblastima". Istovremeno, Kancelarija EU žali zbog otkazivanja ovih projekata, koji su, dodaju, trebalo da budu od koristi prosvetnom i kulturnom sektoru u Severnoj Mitrovici. Predstavnici lokalne vlasti su, u više navrata, krajem prošle i početkom ove godine najavljivali izgradnju ove dve zgrade, a odluka je usvojena i na sednici Skupštine opštine Severna Mitrovica, u martu ove godine. Prema tadašnjim najavama, izgradnja je trebalo da bude završena u julu, ili avgustu ove godine. U međuvremenu, na odluku Kancelarije EU, reagovao je gradonačelnik Severne Mitrovice, o tome čitajte u posebnoj VESTI.

"EU smatra da su ovi sektori (prosvetni i kulturni, prim.red.) ključni u napretku Kosova i poziva sve organe vlasti, uključujući i organe na lokalnom nivou, da ne štede napore kako bi se kvalitetno obrazovanje učinilo prioritetnim," navodi se u saopštenju. 

Kudi nedostatak napretka u Severnoj Mitrovici, hvali Zubin Potok

Natalija Apostolova je danas obišla opštinu Zubin Potok, odakle se, suprotno primeru iz Severne Mitrovice, pohvalila uspehom evropskih projekata koji se u ovoj opštini sprovode:

"Posetila Zubin Potok i gradonačelnika Vulovića. Zadovoljna sa radovima na koritu Zubodolske, atletskoj stazi, bazenu, vrednosti 1,4 miliona evra iz investicionog fonda za razvoj," saopštila je u kratkoj poruci na svom Tviter nalogu uz set fotografija sa atletske staze, radova na bazenu, sportke hale i drugih mesta.

Za Sever 38.5 miliona evra

EU, kako se dalje ističe, daje skoro 100 miliona evra godišnje pomoći Kosovu. Navode i da ostaju posvećeni "tesnom radu" sa organima vlasti, radi ulaganja u obrazovanje, kulturu, vladavinu prava i privredni razvoj na Kosovu:

"EU kroz svoju pomoć podržava sve oblasti na Kosovu i sve zajednice, uključujući i iznos od 38.5 miliona evra posebno namenjen Severu Kosova, a koji je uglavnom izdvojen za infrastrukturu – Kulturni centar, zgradu Univerziteta, zgradu opštine u Severnoj Mitrovici, postrojenje za preradu vode i sportsku halu u Zvečanu, vrtić i Zdravstveni centar u Leposaviću, nove puteve u Zubinom Potoku i Leposaviću". 

Podsećaju i da je za novu autobusku stanicu i Zdravstveni centar u Severnoj Mitrovici, rekonstrukciju kanalizacionog sistema i sistema vodosnabdevanja u Zvečanu, i za grantove MSP i OCD u svim opštinama na Severu izdvojeno 8.5 miliona evra. Svi ti projekti trenutno su u realizaciji. 

3.5 miliona evra za poljoprivredne projekte

"EU je od 2012. dala preko 3.5 miliona evra za 35 poljoprivrednih projekata u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku da bi se podržali lokalni proizvođači sa Severa Kosova," navode, takođe.

O otkazanim projektima

Nova zgrada Univerziteta u Severnoj Mitrovici, u vrednosti od 4.5 miliona evra, trebalo je da bude izgrađena na mestu sadašnje stare škole Branko Radičević. Po planu, trebalo je da sadrži podrum, pet spratova, učionice, amfiteatre, laboratorije, crno pozorište, biblioteku, kancelarijski prostor, restoran i podzemni parking. Uređivanje lokacije je, navode iz EU, bio deo projekta.

Zgrada Kulturnog centra u vrednosti od 3,3 miliona evra, trebalo je da bude izgrađena u ulici Lole Ribara, preko puta Tehničke škole "Mihailo Petrović Alas", a bilo je planirano da se realizuje zajedno sa izgradnjom povezane infrastrukture, uključujući pristupni put i parking prostor za vozila, uređivanje lokacije i spoljašnju rasvetu, drenažu puta i parkirališta za vozila. 
 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.