Kosovska vlada razrešila upravni odbor „Infrakos“-a i Nadzorni odbor „Trepče“

Sednica kosovske vlade
Foto: KoSSev

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, nastavlja da razrešava odbore javnih preduzeća na Kosovu. Nakon što je nedavno razrešen odbor Telekoma, na današnjoj sednici kosovske vlade, razrešeni su Upravni odbor kompanije za upravljanje železnicama „Infrakos“ i Nadzorni odbor „Trepče“.

Ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija, Rozeta Hajdari kazala je na današnjoj sednici da bi odbor „Infrakos“-a trebalo da bude razrešen jer nije preduzeo mere protiv izvršnog direktora kompanije optuženog za zloupotrebu dužnosti.

„Jedinica za politiku i nadzor javnih preduzeća preporučila je da vlada razreši Upravni odbor Javnog preduzeća Infrakos zbog kršenja poverljivih dužnosti. Odbor je prekršio svoje fiducijarne dužnosti jer nije uspeo da preduzme mere protiv direktora kompanije, optuženog za loše upravljanje pozicijom“, rekla je Hajdari.

Današnjim razrešenjem Nadzornog odbora „Trepče“ razrešeno je šest od devet direktora koji predstavljaju kosovsku vladu u ovom preduzeću.

Naime, ministarka Hajdari kazala je da na osnovu zakona Kosovo poseduje 80 procenata akcija Trepče, a vlada kao vršilac dužnosti akcionara imenuje šest od devet direktora u Nadzornom odboru te da ima ovlašćenja da ih razreši u skladu sa zakonom o javnim preduzećima, prenosi prištinska Koha.

„Prema zakonu, vlada može razrešiti direktora kada ima razloga da veruje da su prekršili svoje poverljive dužnosti“, rekla je ona.

Podsetimo, razrešenje odbora Trepče jedan je od zahteva meštana Starog trga, nezadovoljnih poslednjim konkursom za zapošljavanje u Trepči. Oni zahtevaju i poništavanje ovog konkursa, kao i otpuštanje generalnog direktora Trepče.

Njih su upravo tokom jednog nedavno održanog protesta posetili Aljbin Kurti i predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani.

Kosovski premijer je tada pred učesnicima protesta rekao da će sa drugima postupiti, onako kako je postupio sa Odborom Telekoma i tada obećao da će se njihovi zahtevi uzeti u obzir.

Na prethodnoj sednici, kosovska vlada razrešila je i odbor Telekoma.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.