Kosovska vlada preispituje više ugovora o lobiranju Ministarstva za evropske integracije

pare
Foto: Reuters

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; prekjučerašnje izdanje)

Sadašnja vlada preispituje milionske ugovore o lobiranju Ministarstva za evropske integracije kojim je upravljala Durata Hodža (Dhurata Hoxha).

Ministarstvo za integracije potpisalo je tri ugovora o lobiranju tokom 2019. godine, prenosi KTV.

U martu prošle godine, ministarka Durata Hodža potpisala je ugovor sa Francuskom kompanijom MAJORELLE PR & Event kako bi svakog meseca istraživali šta francuski mediji pišu o Kosovu.

Vrednost šestomesečnog ugovora je 168.000 evra ili 28.000 evra mesečno.

Ovaj ugovor nosi potpis generalnog sekretara i šefa nabavke ovog ministarstva.

Zamenik sadašnjeg ministra za integracije, Tauljant Krieziu (Taulant Kryeziu) kaže da se istražuju svi ugovori za koje se sumnja da ne podležu zakonskim procedurama.

Drugi ugovor potpisan je u julu 2019. godine sa američkom kompanijom “Madison Global Strategies” u vrednosti od 152.000 evra.

Američka kompanija je ugovorila konsultantske usluge u korist ministarstva i sastanke sa članovima Kongresa i administracijom američkog predsednika Donalda Trampa.

Ali u oktobru prošle godine Ministarstvo za integracije je ukinulo ugovor sa obrazloženjem da je vlada podnela ostavku.

Izveštaj takođe pominje mogućnost da ova kompanija zapreti arbitražom.

U međuvremenu, Ministarstvo za evropske integracije potpisalo je ugovor veće vrednosti sa kosovskom kompanijom „PR Solutions“.

Vrednost ovog ugovora je preko 881.000 evra koji je potpisan za potrebe Ministarstva za evropske integracije radi javnog informisanja o procesu vizne liberalizacije.

Ovaj ugovor ističe 10. jula 2022. godine.

U internom izveštaju Ministarstva za integracije u pregledu ugovora o lobiranju rečeno je da oni nisu imali „opipljive rezultate“.

Pored toga, pričinjena je šteta državnom budžetu.

Ovo ministarstvo ne isključuje osnivanje profesionalne radne grupe ili eksternu reviziju koja bi detaljno istražila napredak i zaključivanje ovih ugovora.

Ministarstvo za integracije takođe ostavlja otvorenim i obaveštenje Specijalnom tužilaštvu da istraži da li je bilo zloupotreba u vezi sa ugovorima o lobiranju.

KTV se obratila Specijalnom tužilaštvu da proveri da li postoji istraga povodom navoda koje je Ministarstvo evropskih integracija podiglo u vezi sa tim ugovorima, ali odgovor nije dobila.

Bivša ministarka Hodža tokom dana nije odgovarala na pozive KTV za komentar.

Pročitajte još:

Američka kompanija preti Кosovu arbitražom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.