Američka kompanija preti Кosovu arbitražom

Foto: Gazeta Express
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog jezika, jučerašnje izdanje)

Kosovu vrlo brzo može da se otvori još jedan slučaj u Međunarodnom sudu arbitraže. Ovog puta od strane američke kompanije “Madison Global Strategies” sa kojom je pre devet meseci potpisan jedan ugovor za lobiranje od strane bivše ministarke za evropske integracije Durate Hodže (Dhurata Hoxha).

Ugovor o lobiranju potpisan 17. juna 2019. između Durate Hodže (Dhurata Hoxha) u svojstvu ministarke za evropske integracije i američke kompanije “Madison Global Strategies”, mogao bi uskoro da se nađe pred Međunarodnim sudom za arbitražu.

Interni dokument Ministarstva za evropske integracije (MEI), koji je dostavio Ekonomski bilten, osvetljava nepravilnosti koje su usledile posle primene ovog ugovora.

Američka kompanija sa sedištem u Njujorku traži od države Кosovo odštetu od pola miliona evra, zbog kršenja ugovora od kosovske strane. To je tri puta više nego početna cena ugovora, koji dostiže vrednost od 152.000 evra.

Prema osnovnom sporazumu, MEI je bio dužan da plaća 19 hiljada evra mesečno kompaniji “Madison Global Strategies, LLC” i to devet meseci zaredom, sve dok je ugovor važio. S druge strane, američka kompanija je morala pružati konsultantske usluge kao i savetodavne usluge ministarstvu, sastanke sa članovima Кongresa i Trampovom administracijom.

Jednostrani prekid ugovora od strane MEI

Međutim, ugovor je realizovan samo u prva tri meseca. Nakon tri meseca, ciklus plaćanja kosovskog ministarstva je prekinut. Tačno 6. septembra 2019. u dokumentu se navodi da su službenici MEI obavestili kompaniju o jednostranom raskidu ugovora, uz obrazloženje da je vlada podnela ostavku i da plaćanja više ne mogu biti izvršena.

Prema jednom izveštaju Generalnog Sekretara Cukaj, MEI je platilo samo prvo tromesečje od obaveza prema ugovoru, dok su oni (Privredni subjekti iz SAD-a) zapretili MEI, Međunarodnom arbitražom za realizaciju preostalog dela, „plus kazne za zakonsku nastalu štetu zbog neizvršenja isplata na vreme“, kao posledica neispunjavanja ugovora od strane MEI sa njihovim zahtevom od 513,000.00 evra“, piše u izveštaju MEI, koji je objavio Ekonomski bilten.

Ali, dokument ministarstva, koji je nedavno završen u kancelariji premijera Кurtija, dovodi u pitanje sumnju da li je ugovor trebalo da bude raskinut. Čak dovodi u pitanje i razlog da je „to učinjeno zbog ostavke vlade“.

„Dakle, dok je u slučaju ugovora za lobiranje sa američkom kompanijom, tražen prekid ugovora zbog ostavke vlade (19.07.2019), u medijalnom ugovoru i ugovoru lobiranja sa francuskom kompanijom, to nije učinjeno, ali, MEI je nastavio ugovorno plaćanje i nakon ostavke vlade“, navodi se.

Tako je u drugim ugovorima ovog ministarstva utvrđeno da se isti standardi ne primenjuju. Isplate su vršene i nakon što je vlada podnela ostavku. Prema ovom dokumentu, odluku od 11. novembra 2019. o jednostranom raskidu ugovora od strane MEI, potpisali su Kuštrim (Kushtrim) Cukaj, generalni sekretar kosovskog Ministarstva za evropske integracije i Burim Guri – šef odeljenja za nabavke u ovom ministarstvu.

Osumnjičeni za kršenje zakona

Izveštaj kaže da ove akcije predstavljaju navodno kršenje zakona.

Na osnovu dokumenata, čini se da postoje sumnje da je prekršen zakon i kao posledica toga ovaj ugovor treba tretirati kao raskinut od 6. septembra 2019., odnosno odluke MEI od 11.11.2019.

Pored toga, u izveštaju se precizira da „na osnovu nekih nezvaničnih informacija o implikaciji bivših visokih funkcionera iz sedišta kompanije, ovaj slučaj, pored pravnih, sudskih i finansijskih posledica, može imati i političke i diplomatske posledice.

Izveštaj kaže da pošto kompanija angažovana za lobiranje ne odustaje od preostalih zahteva za plaćanje od strane MEI, „preti nam plaćanjem i izdavanjem međunarodniog arbitražnog postupka“, predlažu se sledeći koraci.

„Prvo se moramo potruditi da ovu ugovornu transakciju zatvorimo – van suda, navodeći objektivne okolnosti koje su nas sprečile da ispunimo svoje ugovorne obaveze kao rezultat ostavke vlade 19. jula 2019. Ako se kompanija za lobiranje ne slaže sa obrazloženjem i insistira na njihovoj finansijskoj tražnji, a mi ignorišemo njihove zahteve i idemo na sudsku nagodbu, tada postoje dve mogućnosti: U postupku pred Osnovnim sudom u Prištini, proces se može produžiti godinama i na osnovu naših argumenata možemo mi da dobijamo slučaj“.

Dalje se tu navodi da „ako lobirajuća kompanija insistira kako se preti iz poslednjih spisa, da nas tuže pred Međunarodnom arbitražom, onda na osnovu formulacije ugovornih odredaba, slučaj možemo da izgubimo i da budemo u obavezi da platimo nekoliko puta više od obaveze koju su naveli“.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.