Kosovska vlada pozdravila pismo stranih političara koji od EU, SAD i V.Britanije traže oštriji pristup prema Srbiji

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Izvor: Telegrafi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Kosovska vlada pozdravila je pismo međunarodnih zvaničnika koji su zatražili od Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije da budu oštriji prema Srbiji u vezi sa eskalacijom sukoba Beograda i Prištine.

Portparol kosovske vlade Perparim Krieziu je u izjavi za Telegrafi kazao da pozdravljaju pismo i da se zahvaljuju međunarodnim političarima na interesovanju za Kosovo.

„Pozdravljamo predmetno pismo i zahvaljujemo se predsednici parlamentarnog odbora za spoljne poslove Ujedinjenog Kraljevstva Ališiji Kerns, senatoru Bobu Menendezu, američkim kongresmenima Toresu i Titusu, predsedniku Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Majklu Rotu i svakom od poslanika i predsednika parlamentarnih odbora za spoljnu politiku prijateljskih zemalja, uključujući i Ukrajinu, zbog njihovog interesa za Kosovo, njihove podrške za njega, ali i njihove posvećenosti da u ovom pismu istaknu uzroke i pokretače situacija na severu naše zemlje“, rekao je on.

Krieziu je takođe naveo da Vlada Kosova ostaje posvećena potpunoj deeskalaciji situacije na Severu.

„Ostajemo posvećeni potpunoj deeskalaciji situacije na Severu, budni na svaki potencijal ponovne eskalacije i lojalni zakonitosti i ustavnosti“, kaže on

Inače, u pismu političara raznih zapadnih zemalja upućenom SAD, EU i Velikoj Britaniji, navodi se da Zapad „meko“ pristupa Beogradu.

„Kosovo se suočilo sa značajnim posledicama nakon pokušaja gradonačelnika da uđu u njihove kancelarije na Severu Kosova. Kosovo bi trebalo da koordinira sa KFOR-om u budućnosti kako bi sprečilo eskalaciju. Ali nedostatak pritiska koji je izvršen na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca i neuspeh da oni budu pozvani na odgovornost za napade na KFOR naglašava trenutni nedostatak nepristrasnosti u rešavanju takvih žarišta“, navodi se u pismu eksperata visokom predstavniku EU za spoljne poslove Žozepu Borelju, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju.

Međunarodni političari tražili su vraćanje ravnoteže i proporcionalnosti u odnosima Beograda i Prištine.

Zbog nedavnih dešavanja u opštinama na Severu, Evropska unija je uvela restriktivne mere za Kosovo.

Vlada je pre nekoliko dana zatražila od Evropske unije da ukine te mere, nakon daljeg smanjenja prisustva policije u i oko opštinskih objekata.

(Tagešpigel) „Rizici dalje eskalacije“: Strani političari u pismima EU i SAD zahtevaju veću distancu od SrbijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.