Kosovska vlada ponovo pooštrila sankcije Rusiji i Belorusiji

sednica kosovske vlade
FOTO: Kosovska vlada

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska vlada odobrila je dodatne sankcije Rusiji i Belorusiji zbog ruske invazije na Ukrajinu. Ovaj paket uključuje zabranu izvoza tehnologije, uvoza asfalta i sintetičkog kaučuka, kao i tranzit robe kroz Rusiju. Sankcije su uvedene i protiv pojedinaca.

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala rekla je danas da, iako Kosovo nije u obavezi da odobri sankcije o kojima je reč, to čini kako bi se svrstalo sa EU i SAD da osude invaziju Rusije u Ukrajini.

„Nastavljajući da podržavamo protivljenje agresije Ruske Federacije prema Ukrajini, u skladu sa merama EU i SAD, predlažemo da se promeni odluka o primeni 10. paketa EU prema Ruskoj Federaciji i Belorusiji“, rekla je ona i dodala:

„Kao odgovor na rusku agresiju u Ukrajini, EU je 25. februara 2023. odobrila ovaj paket ekonomskih sankcija. Ovaj paket uključuje izvoz kritične tehnologije industrijske robe, uvoz asfalta i sintetičke gume, obezbeđivanje kapaciteta za skladištenje gasa za Ruse, tranzit kroz Rusiju za izvezenu robu iz EU“.

Takođe, Gervala je ukazala da su dodatne sankcije uvedene protiv 87 pojedinaca i 34 ruska subjekta.

„EU je suspendovala dozvole emitera RT Arabic i Sputnjik Arabic, ograničila mogućnost ruskih građana da budu na bilo kojoj funkciji u organima upravljanja kritičnom infrastrukturom i entitetima EU, uvela dodatne sankcije protiv 87 pojedinaca i 34 ruska subjekta, uključujući donosioce odluka u najvišem vojnom rukovodstvu, komandante Vagner grupe i proizvođače dronova“, rekla je Gervala.

O ostalim aktivnostima na današnjoj sednici kosovske vlade, čitajte u:

Kurti najavio povećani opštinski budžet za sledeću godinu, Rašić i Redžepi nezadovoljni izdvojenim za manjinske zajednice

Kosovska vlada usvojila Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji zemljišta u Leposaviću i Z. Potoku; Beograd osuđuje



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.