Kurti najavio povećani opštinski budžet za sledeću godinu, Rašić i Redžepi nezadovoljni izdvojenim za manjinske zajednice

FOTO: Kosovska vlada

Osim što je na današnjoj 142. sednici kosovske vlade, usvojen novi Nacrt preliminarne odluke o eksproprijaciji, kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je povećani opštinski budžet za narednu, ali i mogući sastanak sa svim predsednicima opština. Sa druge strane, ministar i potpredsednica u Vladi Kosova koji su zaduženi za zajednice, Nenad Rašić i Emilija Redžepi, izneli su primedbe na odluku o budžetu koji se izdvaja za Kancelariju za zajednice pri kabinetu kosovskog premijera.

Opštinski budžet biće uvećan za čak 35 odsto, precizirao je Kurti.

„Opšti opštinski budžet za narednu godinu dostiže vrednost od 742 miliona evra, što je skoro 200 miliona evra više budžeta za opštine u vreme naše vlade, nego za vreme prethodne vlade, odnosno povećanje od preko 35 odsto“.

Podsetio je da je komisija za grantove pre dve nedelje održala „važan sastanak“, na kojem je odobrena dodela bespovratnih sredstava opštinama za period 2024-2026.

Kaže da opšti grant za opštine za 2024. godinu, obuhvata iznos od 284,7 miliona evra, što, prema njegovim rečima, „predstavlja najveću vrednost ikada za ovaj grant“.

„Ova rekordna vrednost opšteg granta je direktan rezultat povećanja prihoda u državnom budžetu“, kazao je on.

Osim za opštine, Kurti je kazao da je povećan i grant za zdravstvo i obrazovanje.

„Grant za zdravstvo za 2024. godinu povećan je za 16 odsto u odnosu na 2023. ili 11,5 miliona evra, dok je grant za obrazovanje povećan za 18,5 osto ili 37 miliona evra“.

Prema njegovim rečima, komisija za grantove je na tom sastanku odobrila budžet sa povećanjem kapitalnog granta za, navodi, skoro 12 odsto, kao i finansiranje pozorišta sa povećanjem od 80 odsto.

Kurti je govorio i o suočavanju sa energetskom krizom, podsetivši da su početkom aprila, otvorili javni poziv opštinama za mere energetske efikasnosti.

„Početkom aprila, na sastanku na koji su bili pozvani svi gradonačelnici opština, otvorili smo javni poziv opštinama za mere energetske efikasnosti za zgrade socijalnog stanovanja, u skladu sa paketom od 75 miliona evra za suočavanje sa energetskom krizom“, rekao je Kurti, dodavši da je kosovska vlada u maju prošle godine potpisala „Povelju za zelenu i održivu opštinu“.

Kosovski premijer je za sledeću nedelju najavio sastanak sa predsednicima opština, kako bi, kako je kazao, „održali komunikaciju između centralnog i lokalnog nivoa“, na kojem će, kaže, „razgovarati o pitanjima od interesa za građane“.

„Ministar lokalne samouprave, koji je i resorni ministar, u stalnoj je komunikaciji sa načelnicima opština, bez razlike. Ovo su jaki dokazi, jer su jasne činjenice podrške i spremnosti za blisku saradnju Vlade sa opštinama“, kazao je.

Rašić i Redžepi nezadovoljni budžetom izdvojenim za manjinske zajednice

Iako u inicijalnom saopštenju kosovske vlade o sednici, nije navedena rasprava o stanju budžeta za manjinske zajednice, kako sa ove sednice prenosi Kim, kosovski ministar i potpredsednica u kosovskoj vladi koji su zaduženi za to pitanje, Nenad Rašić i Emilija Redžepi, izneli su primedbe na „odluku o budžetu koji se izdvaja za Kancelariju za zajednice pri kabinetu kosovskog premijera“.

Radi se o cifri od 500.000 evra, koliko je izdvojeno za podršku zajednicama na Kosovu, za koju Rašić kao i Redžepi smatraju da nije dovoljna i da će takva odluka imati posledice po rad Kancelarije, ali i, kako su kazali, „pokazuje kakav je zapravo odnos prema manjinskim zajednicama na Kosovu“.

Rašić je istakao da je to nedovoljno novca za četiri programa, među kojima su obuhvaćeni mediji, nevladine organizacije ali i lična podrška.

„Moja poenta je da kažem iz najboljih namera, program ne odgovara karakteru vašeg političkog delovanja. Ja sam ovu kancelariju video kao neki odraz premijerove želje za nekim delovanjem ili približavanjem zajednicama, a u ovom programu to nisam video i moram da kažem da je tehnički „lagan“, dosta je „lajt“. Svakako, u ovim okolnostima pošto je sada maj, a program se obično usvaja početkom godine, da bi imali dovoljno vremena za obavljanje procedura, bolji je i ovakav nego nikakav. Najiskrenije govoreći, ovo nekako opisuje stanje zajednica, ovaj program. Ja opet kažem, nismo toliko očajni kao što je u programu to definisano. Ja jesam za program, ali moram da kažem da je šturo, siromašno urađen“, rekao je Rašić na sednici, prenosi Radio Kim.

Redžepi je ujedno kazala da Kancelarija za zajednice pri kancelariji kosovskog premijera i ne funkcioniše. Ponudila je Kurtiju pomoć.

„Sve jeste, samo nije Kancelarija za zajednice i mi smo tu gospodine premijeru da Vam pomognemo onoliko koliko treba da budemo fokusirani i adresirani na sveobuhvatnu pomoć nevećinskim zajednicama da se osećaju ravnopravno u društvu i nudimo saradnju kancelariji da od toga bude nešto, ne kao što je sada. S obzirom na zahteve koje imamo i primedbe od svih nevladinih organizacija od prošle godine, plašimo se da uđemo u ovako nešto“, rekla je Redžepi, prenosi Kim.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.