Kosovska vlada odobrila ograničenje kretanja za Sever

Punkt zabrana kretanja Mitrovica zvečan
FOTO: KoSSev

Kosovska vlada saopštila je večeras da je ipak odobrila nove mere za sprečavanje širenja pandemije COVID-19 u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan. To je mera zabrane kretanja noću od 21 do 5, dok za osobe kod kojih je potvrđena infekcija ili su suspektne na moguće inficiranje ne mogu da izlaze i ulaze po ovim opštinama u periodu od 14 dana. Hoti je, kako su preneli kosovski mediji, nešto ranije rekao da „nema karantina za Sever“.

Kosovska vlada u svom saopštenju navodi da je na 11. elektronskoj sednici „razmotrila i odobrila odluku o preduzimanju novih mera, u cilju sprečavanja širenja i kontrole infekcije COVID-19 u četiri severne opštine na Kosovu“.

„Kako bi sprečila širenje i kontrolu pandemije COVID-19, Vlada je odobrila zahtev Ministarstva zdravlja da se počev od 8. jula 2020. godine, od 21:00 do 05:00, zaustavi svako kretanje fizičkih lica van svojih domova i stanova u opštinama Severna Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan“, navodi vlada u svom saopštenju večeras.

Iz zabrane se izuzimaju:

  • Hitni zdravstveni slučajevi, slučajevi u kojima postoji potreba za brigom o bolesnima i osobama sa posebnim potrebama, a u slučajevima kada bolesni ili osobe sa posebnim potrebama nemaju priliku da se brinu o sebi;
  • u slučajevima kada se traži pomoć od relevantnih institucija, kao što su žrtve nasilja u porodici;
  • u slučaju smrti člana porodice;
  • i slučajevi kada su u pitanju potrebe kućnih ljubimaca, ali ne dalje od 500 metara od stana / kuće.

Za izuzeće iz zabrane ni u kom slučaju nije dopušten bilo koji drugi posao ili bilo koja druga svrha osim one koja je navedena.

Takođe, ova vlada navodi sledeće:
„Odluka koju je danas usvojila kosovska vlada zabranjuje ulazak i izlazak 24 sata zaraženim osobama, onima koje su u kontaktu ili su suspektne na inficiranje u opštinama Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok“, i to u u roku od 14 dana od dana stupanja na snagu ovog ove odluke, osim u gore navedenim izuzetnim slučajevima“, navodi se dalje.
Tvrde da je odluku je predložio kosovski ministar zdravlja na zahtev gradonačelnika severnih opština, a koji upravljaju lokalnim štabovima u njima.
„Odluka se takođe zasniva na analizi epidemiološke situacije od strane stručnjaka na terenu u Nacionalnom institutu za javno zdravlje, jer je povećan broj građana koji su pozitivno testirani na koronavirus u ovim opštinama, kako bi se sprečilo širenje i kontrola Covida-19“.

U četiri opštine na Severu Kosova nije na snazi mera karantina, saopštio je nešto ranije večeras kosovski premijer Avdulah Hoti, na konferenciji za medije posle sastanka sa odborom za upravljanje situacijom sa COVID-19, prenosi Koha, tada bez detalja o ovim merama.

Suprotno njegovoj tvrdnji, krizni štabovi na Severu, uveli su pre odluke iz Prištine meru karantina za četiri opštine i uvođenje zabrane kretanja od 21 čas do 5 ujutru uz sedmodnevnu noćnu zabranu kretanja od 21 do 5 sati ujutru , a mere je saopštio upravo Hotijev zamenik Goran Rakić.

Hoti je naglasio da niko ne može uvesti meru karantina bez odluke kosovske vlade.

„Na Severu važi samo zakon Kosova, nema drugog zakona. Kao vlada, odlučićemo da li treba ograničiti kretanje. Kosovske institucije poštuju samo odluke koje proizilaze iz Vlade Kosova, i nijednu drugu odluku“, rekao je.

Hoti je dodao da se „na teritoriji Kosova primenjuju samo kosovski zakoni“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.