Hoti: Na Severu Kosova nema karantina

Avdulah Hoti
Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

U četiri opštine na Severu Kosova nije na snazi mera karantina, saopštio je večeras kosovski premijer Avdulah Hoti, na konferenciji za medije posle sastanka sa odborom za upravljanje situacijom sa COVID-19, prenosi Koha. Suprotno ovoj tvrdnji krizni štabovi na Severu uveli su juče ovu meru, uz sedmodnevnu noćnu zabranu kretanja od 21 do 5 sati ujutru, a mere je saopštio upravo Hotijev zamenik Goran Rakić.

Hoti je naglasio da niko ne može uvesti meru karantina bez odluke kosovske vlade.

„Na Severu važi samo zakon Kosova, nema drugog zakona. Kao vlada, odlučićemo da li treba ograničiti kretanje. Kosovske institucije poštuju samo odluke koje proizilaze iz Vlade Kosova, i nijednu drugu odluku“, rekao je.

Hoti je dodao da se „na teritoriji Kosova primenjuju samo kosovski zakoni“.

„Na severu nema karantina. Nijedno telo koje se odluči za karantin tamo ne može to učiniti bez odluke Vlade Kosova“ – kaže Hoti.

Hoti je rekao da „Rakić podleže kosovskom zakonu“.

„Zamenik premijera Rakić koristi simbole Republike kao u svom kabinetu. Jučerašnje izjave nije dao zamenik premijera Rakić. On je član Vlade Kosova i podleže zakonu. Ja sam zadužen za vladin kabinet. Svaki je podložan kosovskim zakonima. U svakom slučaju, dužan sam da donesem arbitražnu odluku. Na njima je da odluče kako će se izjašnjavati“, rekao je.

Krizni štabovi četiri opštine na Severu Kosova doneli su sinoć odluku o stavljanju u karantin četiri opštine i uvođenje zabrane kretanja od 21 čas do 5 ujutru, u narednih nedelju dana.

Kako je saopštio Goran Rakić u jučerašnjem vanrednom obraćanju, ove mere donete su zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona. One su pratile upozorenje srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je neposredno pre kriznih štabova na Severu, prvi upozorio na situaciju na Severu i to da će rukovodstva opština i institucije preduzeti nove mere. Iako je predsednik Srbije takođe juče istovremeno saopštio da se i u Beogradu uvode vikend zabrane kretanja, te da se on pita, bila bi to mera za celu Srbiju, danas je nakon demonstracija koje traju od sinoć kazao da je ta odluka na Ani Brnabić i Kriznom štabu, te da će oni verovatno doneti odluku da ne uvedu polijski čas.

23:20 – U međuvremenu, oglasila se i kosovska vlada saopštenjem da uvodi restrikciju kretanja za Sever od 21 do 5 sati ujutru, i to na 14 dana a za osobe suspektne na inficiranje na 14 dana zabranu kretanja i po opštinama. O tome čitajte opširnije u posebnoj vesti


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.