Legalizacija objekata pretpostavka pravne sigurnosti

Foto: Ilustracija (Foto cityexpert.rs)

Procesu legalizacije na Kosovu podležu svi objekti koji su izgrađeni do 05. septembra 2018. godine. Za sam proces su potrebna četiri dokumenta, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja katastra u Opštini Gračanica Nebojša Perić.

Proces legalizacije je veoma jednostavan, a troškovi po podnosioca zahteva – prihvatljivi.

„Potrebna su četiri dokumenta: obrazac prijave, dokaz o vlasništvu nad parcelom, geodetska merenja koja na objektu i površinama čiji su vlasnici podneli zahtev za legalizaciju rade licencirani geometri, kao i izjava vlasnika o bezbednosti izgrađenog objekta. Podnosioci zahteva su dužni da plate 1 evro po kvadratnom metru za stambene, a 2 evra po kvadratnom metru za ekonomske, odnosno privredne objekte. Ostale takse su praktično ukinute“, rekao je Perić.

Tačnu površinu parcele ili objekta utvrđuje licencirani geometar, koga je dužan da angažuje podnosilac zahteva za legalizaciju.

„Geometri vrše merenja i sa tim dokumentima, koje stranka podnese, započinje se proces legalizaciije. Geometara ima dovoljno, oni se obrate katastarskoj kancelariji i dobijaju koordinate na osnovu kojih izlaze na teren i mere. Sve to ne traje puno, dan ili dva. Taj trošak, koji iznosi nekih stotinak evra, stranka plaća geometru“, kazao je direktor gračaničkog katastra.

Legalizacija objekata građanima obezbeđuje pravnu sigurnost, ali i uvećanje vrednosti imovine.

„Kroz ovaj proces legalizacije na teritoriji opština Gračanica i Priština, po nekim procenama, vrednost objekata i imovine koja je legalizovana uvećana je za 50 miliona evra. Ali prvenstveno, (legalizacija) za građane znači pravnu sigurnost. Da li će se sutra graditi glavni putevi ili saobraćajnice koji se prostiru preko teritorije naše opštine… Ukoliko dođe do nekog infrastrukturnog projekta i eksproprijacije, imovina će imati veću vrednost, pa će odšteta građanima biti veća. Ne samo u tim slučajevima, prilikom izgradnje infrastrukture, već i slučajevima šteta nastalim od poplava i raznih vremenskih nepogoda“, zaključio je Nebojša Perić.

Uz legalizaciju objekata, ujedno se vrši i njihova evidencija u katastar nepokretnosti.

Kako do dokumenata bez čekanja u redu

Kako se u Opštini Gračanica ne bi stvarale gužve, ispred ove ustanove instaliran je elektronski aparat koji građanima omogućava da lakše dođu do potrebne dokumentacije, kazao je pravnik u Odeljenju katastra Nikola Marinković.

„Građani na ovom kiosku mogu da dobiju posedovni list. Kada dođu na kiosk, dužni su da prilože svoju ličnu kartu i uplate iznos od 4 evra. Takođe, neće čekati u redu da na šalteru dobiju potrebnu dokumentaciju. Kiosk ima i mogućnost izdavanja ekstrata za matičnu službu, kao i izjave o zajedničkom domaćinstvu“, rekao je Marinković.

Neophodni i kadar i prostor

Iako Odeljenje katastra godišnje obradi više od 8.000 predmeta, u ovoj službi su trenutno zaposlena samo tri civilna službenika, rekao je Nebojša Perić.

„Po sistematizaciji radnih mesta, predviđeno je osam civilinih službenika. Da bismo uspeli da strankama, u skladu sa zakonskom regulativnom i njihovim zahtevima izađemo u susret, potrebno bi bilo 13 službenika i mi smo uradili predlog sistematizacije. Međutim, još uvek nemamo razumevanja od strane Ministarstva javne uprave i finansija koje mora dati saglasnost za bilo kakvo zapošljavanje“, naveo je on.

Perić je dodao da ni uslovi u kojima ova služba funkcioniše nisu adekvatni za godišnji broj stranaka i predmeta.

„Iz tog razloga je sagrađena nova opštinska zgrada administracije na Padalištu. Tamo su predviđene adekvatne prostorije za Odeljenje katastra, pa se nadam da ćemo se tokom narednog leta preseliti“, rekao je on.

Iako nema podataka koliko je nelegalnih objekata izgrađeno na području opštine Gračanica do kraja leta 2018. godine, Perić kaže da je do sada legalizovano svega 30, dok je zahtev za legalizaciju podnelo 155 lica.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.