Kosovska vlada: Nasilje organizovali očajni gubitnici svih izbora na Kosovu, uništavaju partnerstvo sa SAD i EU

U večerašnjem saopštenju za medije, kosovska vlada osudila je današnje "gnusne akte nasilja" sa ulica Prištine, navodeći da su ih predvodili lideri pokreta "Samoopredeljenje", Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, optužujući i gradonačelnika Prištine, Špenda Ahmetija (ne navodeći mu ime), te da to predstavlja "direktan napad na ustavni poredak Republike Kosovo". Tokom današnjih nasilnih protesta u Prištini, povređeno je 10 policajaca, dva civila i dva novinara, dok je 24 učesnika demonstracija uhapšeno. Iako je zvanični deo protesta – marš od zgrade Univerzitetske biblioteke do zgrade vlade i obraćanje opozicionih lidera – prošao mirno, na zgradu vlade i policajce jedna grupa demonstranata bacala je kamenje i molotovljeve koktele. Zapaljeno je više policijskih vozila, a u jednom trenutku goreo je i deo ulaza zgrade vlade. U Prištini je trenutno mirno, nakon višečasovne akcije policije rasterivanja demonstranata. Policija je procenila da je na današnjem protestu učestvovalo oko 8000 demonstranata, dok opozicija tvrdi 100000, objavljujući snimke i slike kojima demantuje policijske procene.

"Poštujući pravo da zakonito i mirno protestuju, Vlada Republike Kosovo smatra direktnim napadom na ustavni poredak Republike Kosovo da deo zgrade Vlade gori, udaranje i bacanje molotovljevog koktela na policijske službenike i brojnih drugih akata nasilja nad građanima, javnom i privatnom imovinom," navela je vlada u Prištini, u svom večerašnjem saopštenju.
 
Ona dalje smatra da su nasilje organizovali, "očajni gubitnici svih izbora na Kosovu", a kroz "utapanje u kriminal i anarhiju". Istovremeno su izrazili zahvalnost "narodu Kosova" što nije podlegao "propagandi i manipulacijama sumnjivih izvora", ne pridruživši se protestu, a kao dokaz za to jeste to da nije bilo zastava i simbola "države Kosovo".

Građani su znali da je na protestu bilo "kriminalnih elemenata", navodi kosovska vlada dalje.
 
"Vlada Kosova smatra da protest koji ima za cilj da silom zbaci vladu i zemlju prepusti u ruke inkriminisanih koji su danas zapalili objekte i policiju, takođe je značilo uništavanje partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, sprečavanje liberalizacije viznog režima i drugih evropskih integracionih procesa, a zaustavlja i ekonomski razvoj zemlje," ističe se dalje u ovom saopštenju.

Ključne poruke Haradinaja, Imerija i Ljimaja sa današnjeg protesta:

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj: Vlast gubi kontrolu, otići će zajedno sa korupcijom, ZSO i demarkacijom, to je potvrdio i Ustavni sud Kosova. 

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri: "Ova narodna masa garantuje da se vlast ne drži policijom i pritiskom. Nema demokratije kada su na čelu kršioci Ustava"; 205.000 građana Kosova potvrdilo peticijom da se protive Sporazumu o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Hiljade građana protestovalo širom Kosova. Ustavni sud doneo odluku da ZSO nije u skladu sa Ustavom. Vlada mora da podnese ostavku. 

Lider Inicijative za Kosovo, Fatmir Ljimaj: Hitno raspisivanje izbora. Danas branimo zemlju i Ustav. 

Kosovska vlada je ponovila da neće dozvoliti "pritiske zločinaca", te da će uz podršku prijateljskih zapadnih zemalja sa punom posvećenošću raditi na daljem ekonomskom razvoju evroatlantskih integracija i jačanju partnerstva sa SAD i EU.

Na kraju je zatražila procesuiranje odgovornih za današnje povređivanje policajaca, novinara i samih građana.

Današnje nasilje u Prištini osudila je i kosovska predsednica Atifete Jahjaga, UNMIK, britanski ambasador Rori O'Konel i više drugih zvaničnika, dok su svetske agencije, prenoseći slike nasilja sa ulica Prištine, danas navodile i da gori deo zgrade vlade.

Današnji protest organizovale su tri ključne opozicione stranke – AAK, NISMA i Samoopredeljenje. Na današnjem protestu bile su upadljivo vidljive albanske, američke zastave i zastave UČK, uz odsustvo kosovskih. Mogle su se videti i zastave sa granicama tzv. velike Albanije, kao i pojedinci u crnim uniformama, sa kapama i amblemima UČK.

Opozicija protestuje protiv Sporazuma o ZSO, demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a u međuvremenu dodati su i drugi razlozi, kao što je hapšenje više opozicionih poslanika, koje je usledilo nakon serije nasilnih prekida zasedanja kosovskog parlamenta. Kosovska opozicija od početka oktobra prošle godine bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.