Demonstracije u Prištini: "Zajednica neće proći!"


Fotografije agencije REUTERS današnjeg nasilja sa ulica Prištine možete pogledati na linku Koha.net OVDE


20:59 – Kosovska vlada: Nasilje organizovali očajni gubitnici svih izbora na Kosovu

U večerašnjem saopštenju za medije, kosovska vlada osudila je "gnusne akte nasilja", navodeći da su ih predvodili lideri pokreta "Samoopredeljenje", Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, optužujući i gradonačelnika Prištine, Špenda Ahmetija (ne navodeći mu ime), te da to predstavlja "direktan napad na ustavni poredak Republike Kosovo".

"Poštujući pravo da zakonito i mirno protestuju, Vlada Republike Kosovo smatra direktnim napadom na ustavni poredak Republike Kosovo da deo zgrade Vlade gori, udaranje i bacanje molotovljevog koktela na policijske službenike i brojnih drugih akata nasilja nad građanima, javnom i privatnom imovinom," navela je vlada u Prištini, u svom večerašnjem saopštenju.
 
Ona dalje smatra da su nasilje organizovali, "očajni gubitnici svih izbora na Kosovu", a kroz "utapanje u kriminal i anarhiju". Istovremeno su izrazili zahvalnost "narodu Kosova" što nije podlegao "propagandi i manipulacijama sumnjivih izvora", ne pridruživši se protestu, a kao dokaz za to jeste to da nije bilo zastava i simbola "države Kosovo".

Građani su znali da je na protestu bilo "kriminalnih elemenata", navodi kosovska vlada dalje.
 
"Vlada Kosova smatra da protest koji ima za cilj da silom zbaci vladu i zemlju prepusti u ruke inkriminisanih koji su danas zapalili objekte i policiju, takođe je značilo uništavanje partnerstva sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom, sprečavanje liberalizacije viznog režima i drugih evropskih integracionih procesa, a zaustavlja i ekonomski razvoj zemlje," ističe se dalje u ovom saopštenju.

Kosovska vlada je ponovila da neće dozvoliti "pritiske zločinaca", te da će uz podršku prijateljskih zapadnih zemalja sa punom posvećenošću raditi na daljem ekonomskom razvoju evroatlantskih integracija i jačanju partnerstva sa SAD i EU.

Na kraju je zatražila procesuiranje odgovornih za današnje povređivanje policajaca, novinara i samih građana.

Današnje nasilje u Prištini osudila je i kosovska predsednica Atifete Jahjaga, UNMIK, britanski ambasador Rori O'Konel i više drugih zvaničnika, dok su svetske agencije, prenoseći slike nasilja sa ulica Prištine, danas navodile i da gori deo zgrade vlade.

17:10 – Bilans nasilja: Povređena 10 policajca, dva civila i dva novinara, uhapšena 24 učesnika demonstracija 

Tokom današnjih protesta u Prištini, povređeno je 10 policajaca, dva civila i dva novinara, dok je 24 učesnika demonstracija uhapšeno, bilans je današnjeg nasilja sa ulica Prištine, upravo je potvrdio portparol Kosovske policije Baki Keljani. U ovim trenucima Kosovska policija drži vanrednu konferenciju za štampu, dok Kosovska policija na ulicama još uvek rasteruje demonstrante.

On je takođe rekao da je na jednog od policajaca bačen Molotovljev koktel, ali je srećom ovaj policajac izbegao da se nađe u životnoj opasnosti.

Prema Keljanijevoj proceni, danas je u Prištini bilo okupljeno oko 8000 demonstranata, što je pokret "Samoopredeljenje" u međuvremenu demantovao, objavivši fotografiju sa današnjeg protesta na kojoj se vidi gusta masa demonstranata uz poruku – "Ovo je 8000 ljudi prema Bakiju Keljaniju i Kosovskoj policiji".

Pokret "Samoopredeljenje" se zahvalio građanima na masivnom učešću u protestu, procenjujući da se danas okupilo oko 100.000 građana, uprkos tome što je, kako Samoopredeljenje tvrdi, Kosovska policija prethodno sprečavala dolazak autobusa sa pristalicama opozicije, ali i tukla pojedine, kako su pojedini kosovski mediji javili, što je policija ponovo oštro demantovala.

Iz Samoopredeljenja su takođe naveli da je nemoguće da svi građani ostanu mirni, te da je do nasilja došlo usled "besa" građana prema kosovskoj vladi, a da će građani ostati mirni onda kada premijer i njegov zamenika – Mustafa i Tači podnesu ostavku.

Nasilje koje se ponovo moglo videti danas na ulicama Prištine, moglo bi se pripisati veoma mladim osobama koje su učestvovale u protestu, javljaju neki od kosovskih medija.

Oni su vema mladi, ali i vrlo ljuti, javlja reporter KTV sa ulica Prištine.

Jedna od prolaznica, koja je tvrdila da nije učestvovala u današnjim protestima, onesvestila se pred policijom i kolima hitne pomoći prebačena je kasnije u bolnicu. 

Situaciju u Prištini pratite uživo na Kallxo.com.

15:44 – Policija potiskuje demonstrante

Jake policijske snage za razbijanje demonstracija i dalje potiskuju demonstrante od centra grada, duž glavne ulice – od zgrade vlade, do Hotela Grand, prema zgradi radija Prištine, kao i u sporednim i paralelnim ulicama sa glavnom. Policajci ispaljuju veće količine suzavca. U grupama, sa bornim vozilima i pod punom opremom, polako se kreću.

Vidljivost na ulicama Prištine je slabija usled veće količine dima od ispaljenog suzavca. Više plamenih baklji je takođe bačeno od strane demonstranata, a upravo je zapaljeno i jedno policijsko oklopno vozilo u pokretu, sa prednje strane.

Ključne poruke Haradinaja, Imerija i Ljimaja:

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj: Vlast gubi kontrolu, otići će zajedno sa korupcijom, ZSO i demarkacijom, to je potvrdio i Ustavni sud Kosova. 

Lider Samoopredeljenja Visar Imeri: "Ova narodna masa garantuje da se vlast ne drži policijom i pritiskom. Nema demokratije kada su na čelu kršioci Ustava"; 205.000 građana Kosova potvrdilo peticijom da se protive Sporazumu o ZSO i demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Hiljade građana protestovalo širom Kosova. Ustavni sud doneo odluku da ZSO nije u skladu sa Ustavom. Vlada mora da podnese ostavku. 

Lider Inicijative za Kosovo, Fatmir Ljimaj: Hitno raspisivanje izbora. Danas branimo zemlju i Ustav. 

Ulice su prekrivene kamenicama, koje demonstranti takođe bacaju na policiju. Sve vreme se čuje i lomnjava stakla. 

Prisutan je veći broj medijskih ekipa.

15:25 –  Vatra i dim u dvorištu zgrade vlade

U ovim trenucima ispred zgrade kosovske vlade diže se plamen i gust dim, a čuje se i lomnjava stakla. Iako je zvanični deo programa protesta ispred zgrade vlade završen mirno, a u kojem  su govorili prvaci opozicije, jedna grupa demonstranata je sve vreme kamenicama gađala zgradu vlade i bacala baklje. Ispred zgrade vlade nalaze se jake policijske snage.

Kosovski mediji javljaju da je na zgradu vlade bačen molotovljev koktel koji je izazvao požar. 

Policijske snage za razbijanje demonstracija ispalile su suzavac i rasteruju demonstrante. 

14:28 – Demonstracije u Prištini: "Zajednica neće proći!"

U Prištini je u toku protest kosovske opozicije – AAK, NISMA i Samoopredeljenja. Fatmir Ljimaj i Jakup Krasnići, u ovim trenucima pridružili su se velikoj masi demonstranata ispred Univerzitetske biblioteke u Prištini. Na čelu se nalazi i jedan od lidera Samoopredeljenja, Visar Imeri. Masa se kreće prema zgradi vlade glavnom ulicom i glasno uzvikuje parole "Zajednica neće proći!", "Ramuš!", "UČK!". Demonstracije se održavaju pod sloganom "Za zemlju sa suverenitetom". Opozicija je ponovila i da očekuje da će vlada pasti.​

Demonstranti nose albanske, američke zastave i zastave UČK. Vidljive su i zastave sa granicama tzv. velike Albanije. Vidljivi su i pojedinci u crnim uniformama, sa kapama i sa amblemima UČK, koji održavaju red.

Opozicija je prethodno izjavila da će demonstracije biti mirne. Oni su optužili Kosovsku policiju da je "počela sa provokacijama", sprečavajući dolazak demonstranata u Prištinu ali i da je tukla neke od simpatizera, uključujući i one iz Albanije. 

Kosovska policija, međutim, u svom današnjem saopštenju za štampu tvrdi da se radi o neistinitim navodima, a da su te navode objavili i neki mediji.

Više kosovskih medija uživo prenosi proteste. Proteste u Prištini možete uživo pratiti i na Kallxo.com.

Kosovska opozicija je posle novogodišnjeg zatišja pojačala aktivnosti na mobilizaciji svojih simpatizera za današnje proteste. Njihove aktivnosti su vidljive i na društvenim mrežama, na kojima, pored najnovijeg "Protestujmo za zemlju sa suverenitetom", kruži i više drugih video snimaka, u kojima se dokazuju navodni slučajevi korupcije vlade, objavljuju imena, detalji i konkrenti slučajevi, za koje opozicija navodi da pokazuju krivična dela i korupciju kosovske vlade, odnosno njenih najviših zvaničnika, pre svega Ise Mustafe i Hašima Tačija.

"Samo u bordovima KOSTT-a, aerodromu u Đakovici, Ibar-Lepencu, Infrakosu, PTK, Trainkosu, AKP, ARKEP-u i ZRRE, nalaze se 34 pojedinca koji imaju bliske veze sa vladajućim partijama, kao i sa određenim pojedincima iz vlade. Ove veze nisu povezane sa idejama i projektima, već sa koristi od tendera. Ljudi, čija imena danas objavljujemo, važna su veza u lancu šefova koji zavisi od Ise Mustafe i Hašima Tačija," navodi se u jednom od ovih video snimaka. 

Kosovska policija je u jučerašnjem saopštenju za štampu navela da je današnji protest nenajavljen. Ona je potvrdila pravo građana na proteste, ali je apelovala da se uzdrže od upotrebe nasilja, te naglasila da će delovati u slučaju kršenja javnog reda i mira. Takođe, distribuirala je i operativni plan svojim jedinicama. 

Opozicija protestuje protiv Sporazuma o ZSO, demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a u međuvremenu dodati su i drugi razlozi, kao što je hapšenje više opozicionih poslanika, koje je usledilo nakon serije nasilnih prekida zasedanja kosovskog parlamenta. 

Poslednji protest opozicije u Prištini održan je 30. novembra, kada su opozicioni političari pokušali uz dva bacanja suzavca  da spreče rad kosovskog parlamenta. Sednica je tada ipak održana. Kosovska opozicija od početka oktobra prošle godine bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.