Veselji: Kosovska skupština primljena u Parlamentarnu skupštinu Frankofonije

Skupština Kosova primljena je u Parlamentarnu skupštinu Frankofonije (PSF) u svojstvu posmatrača – upravo je saopštio prvi čovek kosovskog parlamenta, Kadri Veselji. Odluka je doneta na 44. plenarnom zasedanju u Kvebeku.

„Kroz ovo članstvo ojačavamo međunarodni subjektivitet naše države i imaćemo priliku da promovišemo Kosovo i izgradimo odnose sa parlamentarcima zemalja koje nas još nisu priznale,“ ocenio je Veselji.

I šef kosovske diplomatije, Bedžet Pacoli, potvrdio je ovu vest.

„Skupština Kosova je deo Parlamentarne Skupštine Frankofonije, uz konsenzualnu podršku svih članova. Zahvaljujem se svim članovima na podršci koju su pružili našem zahtevu za članstvo. Ovo je sjajna pobeda za vrednosti Frankofonije, demokratije i mira između naroda,“ naveo je on.

Kosovo je 2014. godine dobilo status posmatrača u međunarodnoj organizaciji Frankofonija.

Da je Skupština Kosova podnela zahtev za članstvo u Parlamentarnoj skupštini Frankofonije, potvrđeno je sredinom juna. Tada su iz Prištine naveli da su podneli zahtev za punopravno članstvo.

Srbija je stalni posmatrač u Parlamentarnoj skupštini od 2008. godine i njenu delegaciju čini četiri članova, navodi se na zvaničnoj Internet stranici Narodne Skupštine.

Za sada nema detalja da li je srpska delegacija prisustvovala najnovijem zasedanju PSF.

O PSF

PSF ima 52 člana, 14 pridruženih članova i 17 posmatrača bez Kosova.

PSF predstavlja mesto za debate, razmenu predloga i mišljenja o svim temama kao što su: slobode i politička prava, parlamenti i komunikacija, frankofoni ekonomski prostor, obrazovanje, mesto francuskog jezika u međunarodnim organizacijama.

U tesnoj saradnji sa Međunarodnom organizacijom Frankofonije, PSF preduzima akcije na polju interparlamentarne saradnje i razvoja demokratije, usmerene na jačanje solidarnosti među parlamentarnim institucijama i na promovisanje demokratije i vladavine prava.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.