Kosovo posle "odlične duge kampanje lobiranja" za još jedno članstvo: Merci!

Kosovo je juče dobilo status posmatrača u međunarodnoj organizaciji Frankofonija na sastanku ove organizacije u Senegalu, potvđeno je iz kabineta kosovske predsednice, Atifete Jahjage, koja je zajedno sa kosovskim ministrom inostranih poslova i učestvovala na sastanku u Senegalu. Prema komentarima kosovskih zvaničnika koje su juče postavljali  na Tviteru, uz čestitke i fotografije kosovske zastave – tokom i nakon sastanka ove organizacije, Kosovu je članstvo u ovoj organizaciji izgleda posebno važno. Sa druge strane, javnosti nije poznato da li je i Srbija učestvovala na ovom za Kosovo važnom sastanku Frankofonije, čiji je Srbija član od 2006. godine. Video zapis možete pogledati OVDE
 
"U ime građana Kosova i institucija naše republike želim da se zahvalim našem domaćinu – predsedniku Senegala, pod čijim se nadzorom održavaju diskusije da bi Kosovo postalo ravnopravan deo ove organizacije i ovog foruma komuniciranja i saradnje. Zahvalna sam svakoj državi članice OIF za podršku koju ste pružili Republici Kosovo i vaš konsenzus koji ste uspostavili da primite Kosovo među vas. Uključivanjem Kosova u ovu organizaciju, vi ste dali još jednu podršku vrednosti koja unapređuju mir i jedan glas više koji jača dijalog i partnerstvo kao jedin način za pronalaženje rešenja za buduće izazove koji će dotaknuti svakog od nas," rekla je predsednica Kosova u svom govoru u Senegalu nakon što je Kosovo i zvanično dobilo status posmatrača. 
 
Hašim Tači: "Merci!"
 
Ubrzo nakon što je u kosovskim medijima planula vest o članstvu Kosova u organizaciji Frankofonija, oglasio se i kosovski premijer Hašim Tači na svom Fejsbuk profilu, zahvalivši se na ovom članstvu, istakavši da je Kosovo postalo član Frankofonije nakon "odlične kampanje dugog lobiranja" kosovskih diplomata i uz pomoć "francuskih i drugih prijatelja". 
 
"Važna vest za Kosovo javljena je iz Senegala! Nakon odlične duge kampanje lobiranja naših diplomata – uz pomoć francuskih i drugih prijatelja, danas je Republika Kosovo postala član organizacije Frankofonija, velikog i svetski važnog tela. Kosovo je sada prepoznato kao posmatrač porodice sveta gde se govori i poštuje francuski, ali je važno da smo sada deo ovog globalnog foruma. Mersi!" napisao je Tači na svom Fejsbuk profilu. 
 
Kosovska zastava pre, tokom i nakon sastanka 
 
Kosovska zastava je, međutim, tokom jučerašnjeg sastanka Frankofonije bila gotovo sve vreme istaknuta, pa čak i pre samo sastanka – na putu do mesta sastanka zemalja članica ove organizacije, što je i zamenik kosovskog ministra inostranih poslova, Petrit Seljimi, na svom Tviter profilu potvrdio, uz fotografiju kosovske zastave na jarbolu, na zidu pored puta i objašnjenje da sastanku prisustvuju Jahjaga i Hodžaj. 
 
 
Kosovska zastava je, međutim, bila vidljiva na sastanku Frankofona i ubrzo nakon što je Kosovo dobilo status posmatrača.
 
 
 
A nakon odluke da je Kosovo zemlja posmatrač Frankofonije, kosovska zastava je bila istaknuta i na jarbolu pored zastava ostalih članica i zemalja posmatrača Frankofonije. 
 
 
 

Pročitajte još:

Posle MOK-a, Kosovo uskoro i član FIFA-e i UEFA-e?

Uz predsedavanje srpskog general-majora Kosovo se učlanilo u RACVIAC

Kosovo punopravan član Svetske bokserske federacije

Kosovo i Srbija u utakmici digitalne diplomatije Dačić – Hodžaj 0:1560 tvita

Kosovo primljeno u EHF! Rukometašice Srbije na utakmici u Prištini sa kosovarkama?

Kosovski sportisti na kvalifikacijama za Olimpijske igre u Riju!

Otvoren zajednički konzulat Kosova i Albanije u Milanu: "Nekada san, a sada stvarnost"

Još uvek dugačak put pred zahuktalom kosovskom diplomatijom

Šta nismo znali o konferenciji o Zapadnom Balkanu: zastave Srbije i Kosova "jednake i na istom mestu"

Javnosti nije poznato, međutim, da li je Srbija učestvovala na ovom sastanku Frankofonije, a učešće srpskih zvaničnika nije bilo ranije najavljeno. 

 

Srbija je posmatrač u ovoj organizaciji od 2006. godine, što je tada bilo i prvo članstvo Srbije u jednoj međunarodnoj organizaciji, od kako je postala samostalna država posle raspada Jugoslavije. Srbija, međutim, kao zemlja posmatrač nema pravo glasa kada su u pitanju odluke zemalja članica. 

 


Frankofonija je međunarodna organizacija koja predstavlja skup država i regiona koje koriste francuski za nacionalni jezik, službeni jezik, jezik međunarodne komunikacije i kao radni jezik, a kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici ove organizacije, zemlje Frankofonije dele i humanističke vrednosti koje promovišu francuski jezik. 

Ova organizacija je osnovana 1970. godine sa sedištem u Parizu i njena misija je uspostavljanje aktivne solidarnosti između zemalja članica (57 članica i 20 zemalja posmatrača), koje zajedno predstavljaju više od jedne trećine zemalja članica Ujedinjenih nacija. 
 
Frankofonija organizuje političke aktivnosti i aktivnosti multilateralne saradnje od koristi populaciji koja koristi francuski jezik, a uz promociju francuskog jezika, mira i održivog razvoja. 
 
Države i vlade članice ove organizacije su: Albanija, Kneževina Andora, Jermenija, Belgija, Francuska zajednica Belgije, Benina, Bugarska, Burkina Faso, Burundi, Kambodža, Kamerun, Kanada, Kanada – Novi Bruncvik, Kanada-Kvebek, Kape Verde, Centralnoafrička Republika, Čad, Komori, Kongo, Kipar, Demokratska Republika Kongo, Džibuti, Dominika, Egipat, Ekvatorijalna Gvineja, Francuska, Gabon, Gana, Grčka, Gvineja, Gvineja Bisao, Haiti, Obala Slonovače, Liban, Laos, Luksemburg, Makedonija, Madagaskar, Mali, Maroko, Mauricijus, Mauritanija, Moldavija, Monako, Niger, Katar, Rumunija, Ruanda, Sveta Lucija, Sao Tome i Principe, Senegal, Sejšeli, Švajcarska, Togo, Tunis, Vanuatu i Vijetnam.
 

Zemlje posmatrači – Austrija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Češka, Dominikanska Republika, Estonija, Gruzija, Mađarska, Latvija, Litvanija, Crna Gora, Mozambik, Poljska, Srbija, Slovačka, Slovenija, Tajland, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Urugvaj i od juče Kosovo.

 


Iako spada u  najmlađa ministarstva spoljnih poslova, kosovska diplomatija je veteran u internacionalizaciji kosovskog pitanja kao državotovornog, koje je još 1996. godine jasno postavljeno kao jedno od prioritetnih međunarodnih pitanja, pre svega za zapadne zemlje, na čelu sa SAD-om, Nemačkom i Velikom Britanijom, a koje su i danas ostale najvažniji partneri Kosovu u podršci priznanja kao samostalne države. Kosovo danas ima 22 diplomatske misije i 14 konzulata, mahom u ključnim i razvijenim zemljama Zapada, kao i u regionu, a 110 od 193 članica Ujedinjenih nacija je priznalo kosovsku nezavisnost. U poslednjih nekoliko meseci, Kosovo je postalo član nekoliko najznačajnijih međunarodnih organizacija, uključujući i sportske, a u toku su i pripreme prvog olimpijskog tima Kosova.


 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.