Kosovska skupština bez kvoruma za glasanje o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku; Izabran novi Ombudsman

Sala kosovske skupštine
Kosovska skupština

Na današnjoj sednici kosovske skupštine glasalo se o Nacrtu zakona o ekonomskom oporavku, koji ni nakon petog pokušaja nije izglasan zbog nedostatka kvoruma. Međutim, poslanici su sa 69 glasova „ZA“ izabrali novog narodnog advokata (Ombudsmana).

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku nije usvojen ni na današnjoj sednici, kao ni prethodnih puta zbog nedostatka kvoruma, s obzirom da je u načelnom glasanju učestvovalo 48 poslanika. Ovaj Zakon je pod lupom javnosti zbog odredbe kojom bi trebalo biti omogućeno povlačenje 10% sredstava iz Trusta osiguranicima ovog fonda.

Kako prenosi Gazeta Express, do sada je vrednost sredstava u kosovskom penzijskom fondu Trust dostigla preko 2 milijarde evra sa oko 690 hiljada osiguranika.

To znači da ukupna vrednost sredstava koja bi mogla da se povuče iz Fonda iznosi oko 200 miliona evra za koja se, prema zvaničnicima Vlade Kosova, smatra da stimulišu agregatnu tražnju na tržištu.

Nacrt zakona o ekonomskom oporavku, koji je Vlada Kosova odobrila 22. jula, vredan je 385 miliona evra. Cilj ovog zakona je da pomogne preduzećima kroz fiskalnu i monetarnu politiku nakon gubitaka izazvanih pandemijom koronavirusa.

Bivši zamenik ministra novi Ombudsman

Poslanici u kosovskoj skupštini, sa druge strane, sa 69 glasova „ZA“ i pet glasova protiv izabrali su Naima Ćeljaja (Qelaj) za novog Ombudsmana. Kako prenosi prištinska Koha, u glasanju je učestvovalo 93 poslanika.

Naim Ćeljaj, bivši zamenik ministra pravde u vladi Ramuša Haradinaja, nije uspeo da dobije glasove na poslednjem zasedanju za zauzimanje mesta narodnog advokata.

Mandat Ombudsmana traje pet godina.

Opširnije pročitajte u:

Kosovska skupština ni danas nije izglasala Zakon kojim se omogućava povlačenje 10% sredstava iz Trust-a

Nacrti zakona kojim se omogućava povlačenje sredstava iz Trusta i vrednostima „OVK“ bez podrške kosovske skupštine

Nacrt zakona koji će omogućiti građanima povlačenje 10% sredstava iz Trust-a ide u skupštinu

Kosovska vlada priprema izmene zakona: Biće omogućeno povlačenje 10% ušteđevine iz TrustaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.