Kosovska policija sa posebnim operativnim planom za izbore, angažovano 86 tužilaca

Kosovska policija pripremila je poseban operativni plan za izbore koji se održavaju u nedelju, koji podrazumeva "garanciju bezbednosti" u ključnim fazama izbornog dana i perioda posle izbora – obezbeđivanje prevoza izbornog materijala pod pratnjom policije. Tokom izbornog dana biće angažovano i preko 80 tužilaca. Do sada su ovi tužioci "dobili informacije da su izvršena četiri krivična dela tokom kampanje. Kosovska policija zabeležila je 17 incidenata tokom dosadašnje kampanje.

O operativnom planu policije danas su u Prištini razgovarali direktor KP-a, Špend Madžuni, i direktori odeljenja, regionalni komandiri i komandiri policijskih stanica.

"Kosovska policija je preduzela dodatne mere gde su takođe određeni policijski koordinatori sa CIK-om i drugim institucijama koje se bave ovim procesom, kao i obavešteni svi policijski službenici u vezi sa zakonskim obavezama i odgovornostima koje imaju tokom izbornog procesa," stoji u saopštenju KP-a.

"Svesni smo pritiska koji se vrši nad kandidatima i političkim subjektima i imali smo sastanke sa tim kandidatima i političkim subjektima. Takođe, svesni smo da je pritisak na kandidate i birače iz većinskih srpskih sredina na Kosovu ograničio aktivnosti u kampanji onih subjekata koji se nadmeću sa Srpskom listom i njenim kandidatima. Izborna posmatračka misija EU primila je verodostojne izveštaje o politički motivisanom otpuštanju zaposlenih u javnim institucijama, a koje ozbiljno ispitujemo," rekao je u nedavnom ekskluzivnom intervjuu za KoSSev glavni posmatrač Izborne posmatračke misije Evropske unije za izbore za gradonačelnike i skupštine opština 2017. na Kosovu – Alojze Peterle.

Kako se navodi, razgovaralo se i o pokretanju procesa i krivičnom gonjenju bilo kog krivičnog dela protiv prava na glasanje i preduzimanju proceduralnih mera za "svakoga ko nezakonito postupa u vezi sa slobodnim, fer i demokratskim izborima".

Ove mere sprovešće se u neposrednoj koordinaciji i saradnji sa tužiocem, a tokom izbornog dana biće angažovano 86 tužilaca – saopšteno je sa druge strane na konferenciji za medije koju su danas održali kosovsko tužilaštvo, Centralna izborna komisija i Kosovska policija.

"Imenovan je koordinator na nacionalnom nivou i zamenik koordinatora – tužilac za dan izbora. Imenovano je 7 koordinatora za regione Kosova. Državni tužilac je imenovao 86 tužilaca za dan izbora koji su počeli sa radom od prvog dana kampanje. Do sada su tužioci dobili informacije da su tokom kampanje izvršena četiri krivična dela," rekla je zamenica glavnog kosovskog tužioca, Sevdije Morina, preneli su prištinski mediji.

Predsednica CIK-a, Valjdete Daka, istakla je da je komisija kojom predsedava "vodila računa" da osobe koje su počinile krivična dela ne budu uključene u nadzor izbora.

"Cik je takođe imenovao 18.000 članova veća biračkih mesta. Takođe, CIK poziva subjekte da doprinesu izbornom procesu," rekla je Daka, a preneli kosovski mediji.

Iz Kosovske policije tokom ove konferencije navedeno je i da je tokom izborne kampanje zabeleženo 17 incidenata. 

Kosovski lokalni izbori održavaju se u nedelju. Pravo glasa imaće 1.890.952 birača, a u odnosu na junske vanredne parlamentarne izbore, na ovim izborima, pravo glasa imaće 18.011 glasača više. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.