Kosovska policija pozvala na učešće u sutrašnjoj trci "Trčimo stazama Envera Zumberija"

Na četvorogodišnjicu ubistva policajca specijalne kosovske jedinice ROSU, Envera Zumberija, opština Mitrovica, kosovska atletska federacija i Kosovska policija organizuju sutra u 17 časova trku u području opštine Mitrovica. Portparol ove policije Baki Keljani saopštio je da kolege trku pod motom "Trčimo stazama Envera Zumberija" organizuju u znak sećanja na "heroja koji je poginuo na dužnosti" i pozvao javnost da uzme učešća u samoj trci i njenom praćenju, a koja je, ponovio je, "posvećena Heroju Kosova". U saopštenju, međutim, nije precizirana tačna maršruta kojom će se trka i odvijati, a regionalna policija Sever, osim što ne učestvuje u trci, za sada nema informaciju da li će maršruta obuhvatiti i severnu teritoriju. Kros posvećen Zumberiju se održava u Južnoj Mitrovici od 2012. godine i do sada se uvek trčalo ulicama Južne Mitrovice. 

"Obaveštavamo sve zainteresovane za učešće u trci da se ona održava sutra – 26. jula u 17:00, a da je registracija učesnika istog dana, sa početkom u 15:00, ispred opštine Mitrovica," navodi Keljani u svom saopštenju, dodajući da očekuje učešće velikog broja sportskih klubova, građana, ali i pripadnike bezbednosnih institucija, uključujući i KBS, kao i KFOR i EULEX.

Keljani je naveo i da će uprava regionalne policije u Mitrovici preduzeti sve mere za sigurnost učesnika trke, funkcionisanje saobraćaja "u i oko grada Mitrovice", te da će neke ulice povremeno biti blokirane za saobraćaj. On, međutim, nije precizirao da li se radi o opštinama Severna Mitrovica, ili Južna Mitrovica, odnosno, da li će staza za trkače biti organizovana i na Severu.

Regionalni komandir Kosovske policije za Sever, Nenad Đurić, u izjavi za KoSSev kaže da policajci sa Severa neće učestvovati u ovoj trci. On, međutim, nije mogao da kaže da li će maršruta za trkaće obuhvatiti i delove severnih teritorija, jer mu, kako je rekao, "to nije poznato".

Kosovski policajac Enver Zumberi ubijen je 26. jula 2011, u selu Zupče, tokom iznenadne akcije specijalne policijske jedinice ROSU da zauzmu dva tadašnja administrativna prelaza na Severu Kosova – Jarinje i Brnjak, nakon koje je na Severu započela tzv. julska kriza, odnosno otpor i blokada  puteva u pokušaju da se spreči uspostavljanje kontrole kosovskih institucija na teritoriju Severnog Kosova. Suđenje za ovo ubistvo protiv dvoje lica iz Zubinog Potoka počelo je 9. decembra 2014, da bi oni bili i oslobođeni po svim tačkama optužnice 20. aprila ove godine.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.