Devine vode obeležile slavu Trojeručice

U manastiru Devine vode, na putu između Zvečana i Zubinog Potoka, danas je proslavljena hramovna slava Čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice kojoj je posvećen ovaj manastir. Pred velikim brojem vernika i gostiju, svetu liturgiju služio je vladika raško-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom i monaštvom. Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen ovoj najpoznatijoj ikoni u srpskom narodu, a sam praznik je u narodu veoma poštovan, kao i sama ikona Trojeručica.

Nakon sečenja kolača u dvorištu manastira, u crkvi je osveštana i nova ikona Presvete Bogorodice Trojeručice, a zatim su vernici obišli i izvor u podnožju manastira za koji se veruje da je čudotvoran i lekovit, a zbog čega je na tom mestu i podignut manastir Devine vode. U manastiru je poslužen i slavski ručak.

Crkveni hor hrama Sveti Dimitrije iz Kosovske Mitrovice pevao je današnju prazničnu liturgiju.

Prema predanju pravoslavnih vernika, ikona Trojeručica je iscelila ruku Svetog Jovana Damaskina kada mu je ona odsečena po zapovesti damaskog kalifa, dok se čitavu noć pred njenom ikonom ožalošćen molio, držeći odsečenu desnicu u svojoj levoj šaci. Sveti Jovan Damaskin se početkom VIII veka borio protiv ikonoboraca, ali je bio oklevetan i nepravedno kažnjen. Iz zahvalnosti, Jovan Damaskin je Bogorodičinom liku dodao treću ruku od srebra, i od tada je ta ikona, koja je doživela nebrojen broj replika nazvana Trojeručica, a na nju se, već vekovima, na današnji dan ostavlja zlatan i srebrn nakit i dukati.

Originalna litijska ikona (oslikana sa obe strane), velika 111cm X 91cm, danas se čuva u manastiru Hilandar kao najveće blago i predstavlja Ikonu Zaštitnicu manastira. Na njenoj pozadini se nalazi vizantijska ikona Svetog Nikolaja. Na ikonu je, radi zaštite, postavljen zlatni okov koji ima 5000 utisnutih skupocenih dragih kamenova.

U manastiru Hilandar se održava i centralna proslava praznika Čudotvorne Ikone Presvete Bogorodice Trojeručice uz celonoćnu službu sveštenstva. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.