Kosovska opozicija želi dijalog za konačan dogovor, a ne usitnjen po temama

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Demokratska liga i Alijansa za budućnost Kosova zatražili su od premijera Kurtija drugačiji dijalog od onog koji su sprovodili dok su bili u Vladi. Abdidžiku i Haradinaj su nakon sastanka sa šefom izvršne vlasti rekli da samo Srbiji odgovara usitnjen dijalog bez konačnog dogovora o uzajamnom priznavanju.

Promenu u pristupu dijalogu – od fragmentisanog do sporazuma o uzajmnom priznavanju – zatražili su od premijera Kurtija Demokratski savez i Alijansa za budućnost Kosova. Predsednik LDK Ljumir Abdidžiku i predsednik AAK Ramuš Haradinaj izrazili su zahtev na sastanku održanom sa šefom Vlade u utorak.

Šef LDK je rekao da premijer nije izneo nikakve nove informacije osim šest tačaka proklamovanih posle poslednjeg sastanka u Briselu. Prema njegovim rečima, sada je vreme za dijalog koji se ne bavi određenim temama, već pregovara o konačnom i sveobuhvatnom dogovoru.

„Smatrali smo da je poziv kasnio, dve nedelje nakon sastanka u Briselu. U međuvremenu, opozicione stranke su detaljno obaveštene od međunarodnih posrednika, informacije su bile dublje nego kod premijera. Premijer je predstavio šest tačaka koje su već poznate javnosti, nije bilo inovacije“, naglasio je Abdidžiku.

„Smatramo da je fragmentisani dijalog samo u interesu Srbije. Što se Kosovo bude više bavilo tehničkim sporazumima, ono hrani ‘status kvo’. Zatražili smo od premijera da bude hrabar, da uđe u dijalog sa saveznicima, posebno sa SAD, i da traži konačan dogovor sa uzajamnim priznanjem u suštini, uz poštovanje Ustava i teritorijalnog integriteta“, dodao je on.

Abdidžiku je pozvao Kurtija da podnese izveštaj Skupštini. Upitan o prethodnim sporazumima koje je potpisao LDK, Abdidžiku je rekao da su oni za njihovo poštovanje, uključujući i onaj za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Haradinaj iz AAK-a je, pored sporazuma o priznanju, zatražio da se uloga posrednika u dijalogu prenese na SAD.

„Predstavili smo premijeru da ako želi da ide napred u koordinaciji sa nama, nećemo oklevati da pomognemo Kosovu za sporazum o uzajamnom priznanju, gde se poštuje Ustav, integritet i suverenitet zemlje. Nemojte ići sa dogovorom po dogovorom, jer to Srbiji odgovara. Sada je vreme da me Kurti zamoli da prenesem platformu za dijalog Americi“, rekao je Haradinaj.

Premijer Kurti je negirao da je opozicionim liderima ponudio delimične informacije o dosadašnjem dijalogu. Povodom izjava lidera LDK Ljumira Abdidžikua i AAK Ramuša Haradinaja da su ih međunarodni posrednici detaljnije obavestili, Kurti je rekao da ako su međunarodni rekli nešto više, onda je bolje da to kažu dvojica lidera opozicionih partija.

Šef vlade je govorio i o pitanju registarskih tablica i okolnostima ako Srbija nastavi da izdaje ulazno-izlazne dokumente za građane Kosova, uprkos poslednjem dogovoru.

„Nema pratećih dokumenata, samo je lična karta potrebna građaninu prilikom prelaska između dve zemlje. Ako Srbija nastavi da izdaje ulazno-izlazne dokumente, teoretski ili slučajno, onda smo i mi primorani da primenjujemo reciprocitet. Mi smo 1. avgusta za 19 sati podelili 2.679 takvih dokumenata bez ikakvih incidenata. Nadam se da nema potrebe da se deli dokument 2680., ali zavisiće od toga da li će Srbija prekršiti sporazum“, rekao je Kurti.

Upitan o akcijama koje mogu da preduzmu ako se na severu vrate tenzije, Kurti je ponovio da ne igra ulogu policajca, carinika ili tužioca.

„Ja sam premijer Kosova. Državni organi Kosova će preduzeti mere u skladu sa zakonom za svako kršenje zakona”, rekao je Kurti.

Što se tiče šest tačaka iznetih na poslednjem sastanku u Briselu, koje je obelodanio opoziciji, prema Kurtiju, prvo poglavlje treba da jasno definiše status bilateralnih odnosa dve zemlje i međunarodni kontekst, što znači s jedne strane uzajamnog priznavanja i sa druge strane put Kosova ka punopravnom članstvu u međunarodnim organizacijama.

U drugom poglavlju obrađuje se suočavanje sa prošlošću, koje uključuje osobe nestale nasiljem, žrtve seksualnog nasilja, raseljene osobe, tranzicionu pravdu, materijalnu i nematerijalnu štetu od rata, vraćanje javne dokumentacije, ali takođe arheoloških i etnoloških artefakata. Nakon potpunog bavljenja sa prošlošću, prema Kurtovim rečima, možemo razgovarati o koracima koji će biti preduzeti u budućnosti, a koji se odnose na uspostavljanje saradnje.

U četvrtom poglavlju nudi se bavljenje prava dotičnih manjina, uključujući relevantne garancije i za Srbe na Kosovu i za Albance u Srbiji.

Sa petim poglavljem se predlaže preispitivanje dosadašnjih sporazuma, dok se u poslednjem poglavlju govori o mehanizmima za implementaciju sporazuma i rešavanju eventualnih sporova tokom implementacije.

Sastanak sa Kurtijem odbio je predsednik Demokratske stranke Memlji Krasnići. U pisanom odgovoru upućenom premijeru, Krasnići je rekao da se sastaje sa Kurtijem tek kada proces dijaloga bude napredovao u konkretnim temama.

Prema rečima Krasnićija, trenutno se dijalog sa Srbijom pretvorio u tehnički dijalog.

„U procesu dijaloga dali smo Vama i Vladi neophodan prostor da obavljate svoje dužnosti u odbrani interesa zemlje, s obzirom da ovaj proces nema alternativu za postizanje mira i naših državnih ciljeva. Jer, dijalog sa Srbijom nikada nismo videli kao unutrašnju političku bitku“, rekao je on.

Kurtijev sastanak sa delom opozicije usledio je nekoliko dana nakon što su se Kosovo i Srbija dogovorili da odustanu od izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za građane tih zemalja.

Uprkos izbegavanju tenzija 1. septembra kada se očekivalo da Kosovo primeni istu meru, srpski zvaničnici su nastavili da dramatizuju. Prema njihovim rečima, tenzije se mogu vratiti ako vlada bude insistirala na RKS registarskim tablicama za kosovske Srbe.

O pitanje registarskih tablica ostaje da se razgovara na budućim sastancima. Premijer Kurti rekao je prošle nedelje da je opcija koju je predložio emisar EU Lajčak vraćanje registarskih tablica UNMIK-a Srbima na severu. Ali, prema njegovim rečima, protiv je ove opcije.

Odlukom Vlade vlasnici vozila opremljenih registarskim oznakama „PR“, „KM“, „PZ“, „GL“, „UR“, „PE“, „DA“ ili „ĐA“ od 10.06.1999. datum 21.04.2022.godine omogućena je registracija vozila sa RKS registarskim oznakama.

Brojne tablice mogu menjati u periodu 01.08.2022 – 30.09.2022. Odluka ima neponovljivi karakter po isteku roka važenja.

Kurti posle sastanka sa opozicijom „ohrabruje“ Srbe na Severu da uzmu „legitimne RKS“ tablice umesto Miloševićevih

Informišite se o najnovijoj krizi na našim tematskim stranicama Briselski proces i TablicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.