Kosovska opozicija danas na protestima u 14:00: "Za zemlju sa suverenitetom!"

Novi protest protiv kosovske vlade počinje danas u 14 časova maršom simpatizera kosovske opozicije koji kreće od Univerzitetske biblioteke u Prištini. Pokret "Samoopredeljenje", koji će predvoditi ove proteste, na društvenim mrežama objavio je video "Zašto protestujemo 9. januara" u kojem kosovska opozicija ističe razloge za proteste. Protest se održava pod motom "Protestujmo za zemlju sa suverenitetom" a u najavi ga opozicija opisuje kao "veličanstven", dodajući da je do sada održano više od 200 protesta širom Kosova.

Kosovska opozicija je posle novogodišnjeg zatišja pojačala aktivnosti na mobilizaciji svojih simpatizera za današnje proteste. Njihove aktivnosti su vidljive i na društvenim mrežama, na kojima, pored najnovijeg "Protestujmo za zemlju sa suverenitetom", kruži i više drugih video snimaka, u kojima se dokazuju navodni slučajevi korupcije vlade, objavljuju imena, detalji i konkrenti slučajevi, za koje opozicija navodi da pokazuju krivična dela i korupciju kosovske vlade, odnosno njenih najviših zvaničnika, pre svega Ise Mustafe i Hašima Tačija.

"Samo u bordovima KOSTT-a, aerodromu u Đakovici, Ibar-Lepencu, Infrakosu, PTK, Trainkosu, AKP, ARKEP-u i ZRRE, nalaze se 34 pojedinca koji imaju bliske veze sa vladajućim partijama, kao i sa određenim pojedincima iz vlade. Ove veze nisu povezane sa idejama i projektima, već sa koristi od tendera. Ljudi, čija imena danas objavljujemo, važna su veza u lancu šefova koji zavisi od Ise Mustafe i Hašima Tačija," navodi se u jednom od ovih video snimaka. 

U međuvremenu, opozicija je demantovala navode Botapresa da će današnji protest biti otkazan, navodeći da će on sigurno biti održan i biti "veličanstven".

"Protestovaćemo u tako masivnom broju i mirno za suverenitet državne vlade a protiv protivustavne," navelo je Samoopredeljenje na svojoj Fejsbuk stranici.

Na protestu u Prištini očekuje se dolazak i simpatizera opozicije iz Tirane za koje je obezbeđen i prevoz, saopštili su prethodno opozicioni aktivisti. 

Kosovska policija je u jučerašnjem saopštenju za štampu navela da je današnji protest nenajavljen. Ona je potvrdila pravo građana na proteste, ali je apelovala da se uzdrže od upotrebe nasilja, te naglasila da će delovati u slučaju kršenja javnog reda i mira. Takođe, distribuirala je i operativni plan svojim jedinicama. 

Opozicija protestuje protiv Sporazuma o ZSO, demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a u međuvremenu dodati su i drugi razlozi, kao što je hapšenje više opozicionih poslanika, koje je usledilo nakon serije nasilnih prekida zasedanja kosovskog parlamenta. 

Poslednji protest opozicije u Prištini održan je 30. novembra, kada su opozicioni političari pokušali uz dva bacanja suzavca  da spreče rad kosovskog parlamenta. Sednica je tada ipak održana. Kosovska opozicija od početka oktobra prošle godine bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.