Proglas mitrovičkih studenata: Istaknite srpske zastave u znak solidarnosti sa narodom Republike Srpske

Na Dan Republike Srpske – trećeg dana Božića i slavu Svetog Stefana, studenti u Kosovskoj Mitrovici, uputili su proglas stanovnicima Severnog Kosova da se danas "simbolično" solidarišu sa građanima ovog dela Bosne i Hercegovine, tako što će istaći srpsku zastavu na vidljivim mestima svojih kuća, firmi, javnih ustanova i automobila. Vlasti RS su ove godine odlučile da obeležavanju Dana Srpske daju veći značaj u odnosu na prethodne godine, kako bi poslali poruku da ne priznaju odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koji je krajem novembra prošle godine 9. januar proglasio neustavnim kao Dan republike i krsnu slavu RS. Vlasti Republike Srpske su naložile isticanje zastava RS u svim gradovima i opštinama, kao i institucijama. Kampanja je veoma vidljiva i na društvenim mrežama, posebno na Instagramu, gde se sa profila "Republicofsrpskaday" danima objavljuju stotine fotografija-razglednica iz ovog entitetu Bosne i Hercegovine.Izvorni proglas studenata iz Kosovske Mitrovice:

"Dragi sugrađani,

Kao što znate, Republika Srpska je uvek bila uz nas. I u muci, i u radosti, i u bolu, i u sreći, i u dobru, i u zlu. Uvek sa nama! Vreme je da joj 'dobrom dobrim vratimo!' Zato vas pozivamo da 9. januara 2016. godine, na Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, krsnu slavu i Dan Republike Srpske, barem simbolično pomognemo našoj braći i sestrama iz Republike Srpske i svi zajedno proslavimo ovaj veliki dan tako što ćemo na svojim domovima, terasama, firmama, objektima, automobilima, svim vidljivim mestima, istaći srpsku trobojku, kao znamen ponosa i solidarnosti sa našom Republikom Srpskom. To je najmanje što svako od nas može učiniti!

Živela Republika Srpska!

Živela Srbija!

Živele srpske zemlje!"U vezi sa proglasom stanovnicima Severnog Kosova, juče smo razgovarali sa jednim od predstavnika studenata i organizatorom ove akcije Nemanjom Biševcom.

Pitali smo ga, kakve su mu prognoze za danas – koliko građana će se odazvati njihovom pozivu?

“Nadamo se da će narod pozitivno reagovati i proslaviti Dan Republike Srpske kako i dolikuje i kod nas. Jedan od najvećih problema je to što samo stanovništvo nema mnogo zastava, ali čvrsto verujemo da će oni koji ih poseduju, zastave jasno istaći na svim vidljivim mestima. Mi na žalost, tokom ove naše akcije nismo raspolagali finansijskim sredstvima sa kojima bismo obezbedili zastave koje bismo podelili građanima, ali ćemo sugrađanima ustupiti sav materijal sa obeležjima Srbije i Republike Srpske kojim mi raspolažemo,” kaže Biševac.

Delegaija od oko desetak studenata, među kojima je i Biševac, trenutno se nalazi na putu za Republiku Srpsku gde će prisustvovati današnjoj proslavi. Studenti sa mitrovičkog univerziteta su dobili poziv predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Centralna proslava Dana Republike Srpske i svečana akademija pod nazivom "Zavet slobodi" biće održani danas, u sportskoj hali "Borik" u Banjaluci. Najavljeno je da će svečanoj akademiji prisustvovati 1.200 zvanica, među kojima premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministri iz Vlade Srbije, kao i srpski patrijarh Irinej.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.