Poplave: Stradala živina, voda po podrumima i automobilima

U selima koja su tokom praznika pogodile poplave, voda se polako povlači. Pojedina domaćinstva utvrđuju pretpeljenu štetu.

Situacija u Lepini danas je nešto bolja nego prethodna dva dana, vode i dalje ima, ali se polako povlači. Međutim, šteta koju je poplava izazvala za dva domaćinstva porodice Ničić je velika.

Tokom prethodne noći podavio im se veliki broj živine. “Dosta se kokošaka podavilo. Bio je mrak, one su padale u vodu i podavile se. Preko dvadeset kokošaka nosilja je uginulo. Njihova vrednost je oko 200 evra”, kaže Milorad Ničić.

U dvorištu Živorada Ničića načinjena je još veća šteta. Osim što je i njemu nastradalo više od dvadeset komada živine potopljena su ogrevna drva i ugalj, automobil. Voda iz Sitnice i sva prljavština slila se u bunar iz koga koriste vodu za piće.

“Šteta je ogromna. Još nisam stigao da obiđem i da vidim šta se desilo po šupama. Iz Opštine je dolazio Trajković, njemu hvala što je poslao neke momke koji su imali čizme pa su kroz vodu svinje izveli na suvo”.

Osim štala i kokošinjaca, voda je prodrla i u kuće i druge pomoćne objekte.

Foto: Kim“U podrum svake godine dolazi voda, ali ove godine najviše, sve do samog ulaza. Nešto zimnice mi je tamo ostalo. Sve je otišlo tako, pliva..”, kaže Nadica Ničić.

Iz opštine tvrde da je situacija danas bolja i da njihove službe čine sve na zaštiti stanovništva od poplava.

“Ko god nam se obratio, mi smo izašli u susret. Nisam upoznat da je u međuvremenu došlo i do uginuća. Opština će pokušati da, u zavisnosti od mogućnosti, pomogne svima. Mi nemamo budžet za tako nešto, ali ćemo od subvencija pokušati da pomognemo tim ljudima”, kaže Vladica Trajković, direktor Odeljenja za javne službe pri Opštini Gračanica.

U Ugljaru nekoliko domaćinstava pretrpi poplave posle svake veće kiše ili otapanja snega. Voda koja se sliva sa brda ispod novoizgrađenog auto puta stavara im probleme više puta godišnje.

“Najmanje tri puta godišnje imam vodu u dvorištu, tokom jeseni, zimi i na proleće. Ne znam šta da radim više. Jedino mi preostaje da se odselim. Non stop nam je voda u dvorištu. Posle poplava se suši voće, ne napreduje, kuća se urušava u temelju, velika je vlaga i ne može nikako da se izađe “, kaže Titomir Krstić.

Vlasnike poplavljenih dvorišta posebno brine to što svaka poplava donese velike količine smeća. Od nadležnih očekuju da i taj problem reše nakon povlačenja vode.

“Preliva sa puta, skuplja se razno đubre i dolazi direktno u moje dvorište a onda duž puta do same reke. Ljudima po dvorištima tako sedi po mesec dana, kaže Zoran Živković iz Ugljara i dodaje da niko od nadležnih nakon što se voda povuče ne vrši dezinfekciju u tim dvorištima.

Međutim, Vladica Traković iz opštinskog odljenja javnih službi, tvrdi drugačije.

“Posle svih poplava sa nadležnim službama je dolazilo do dezinfekcije, kako tih pomoćnih objekata, tako i bunara, tako da ćemo i ovog puta isto to uraditi”, kaže Trajković.

Osim Ugljara i Lepine, nakon poslednjih padavina poplavljeno je i nekoliko domaćinstava u Gračanici i Lapljem Selu. U Opštini očekuju i da sami građani budu savesniji i ne bacaju smeće u kanale kojima otiče voda.

Međutim, vlasnici poplavljenih domaćinstava tvrde da do poplava dolazi zbog loše napravljenih propusta i kanala preko kojih bi iz njiva voda trebalo da otiče u reku Prištevku koja prolazi kroz Ugljare.

RTV Kim
 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.