Kosovska Mitrovica: OŠ "Branko Radičević" sutra slavi 60 godina postojanja

Osnovna škola "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici sutra proslavlja 60. godišnjicu postojanja pod svojim sadašnjim imenom. Kako je tokom svog postojanja više puta menjala ime, škola kao obrazovna institucija stara je gotovo čitav vek, a danas broji gotovo 600 đaka. 

Proslavu svoje šeste decenije ova škola će započeti, u 7.30, časom posvećenom danu škole, a nastaviće u 8.10 kvizom znanja za đake IV razreda i, nakon toga, kvizom znanja za đake VIII razreda. 

Proslava će se nastaviti u 10 časova – košarkaškom utakmicom između timova škole "Branko Radičević" i druge osnovne mitrovičke škole "Sveti Sava", izložbom likovnih radova u 11 časova i svečanom sednicom nastavničkog veća, u podne. 

Centralni deo proslave počeće u 17 časova u Mitrovičkom dvoru, koji će se završiti svečanom večerom u svečanoj sali škole, u 19 časova. 

Osnovna škola "Branko Radičević" kao obrazovna institucija osnovana je, kako se navodi na zvaničnoj Internet stranici škole, još 1920. godine, kada je novcem građana Mitrovice podignuta školska zgrada sa četiri učionice i jednom nastavničkom kancelarijom.

Nakon Drugog svetskog rada, škola je nastavila da funkcioniše pod imenom "Prva osnovna škola," a zatim je, zbog malih kapaciteta, izgrađena nova školska zgrada na mitrovičkom Lisič polju. Školi je zatim 1956. godine dato ime "Branko Radičević", a istovremeno je prerasla od četvororazredne u osmorazrednu školu.

Nova školska zgrada koja se i danas koristi predata je tadašnjoj upravi škole na korišćenje 1. septembra 1990. godine.

Škola danas broji blizu 600 đaka.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.