Kosovska Mitrovica: Incident u Mikro naselju sa maloletnicima, policija rasvetlila slučaj

U multietničkom delu Kosovske Mitrovice, Mikro naselju, juče, nešto pre 16 časova, dogodio se incident, kada je iz automobila u pokretu maloletni Srbin pucao iz vatrenog oružja u blizini, takođe maloletnih, Albanaca. Niko nije povređen, a policija je, u međuvremenu, rasvetlila slučaj, te identifikovala i privela četiri maloletnika srpske nacionalnosti koji su učestvovali u incidentu. Kosovski mediji su, međutim, sinoć objavili puno ime i prezime jednog četrnaestogodišnjeg dečaka srpske nacionalnosti – A.Š., iz Kosovske Mitrovice, navodeći da je jedan od osumnjičenih za pucnjavu. Navode medija demantovali su šef operative Kosovske policije, za region Sever, Željko Bojić i otac dečaka, Drago Šiljegović. 

Šokirani roditelj poziva novinarska udruženja na reakciju: Braniću sina svim pravnim sredstvima

Izveštavajući o jučerašnjem događaju, kosovski elektronski mediji preneli su pisanje agencije Kosovapress, koja je navela puno ime i prezime maloletnog A.Š. kao jednog od osumnjičenog za pucnjavu. Ovi mediji preneli su i izjavu predstavnika Kosovske policije sa Severa, Besima Hotija, koji osim što je potvrdio incident, nije naveo ko su i sami počinioci, dok je portal KosovaPress naveo da "saznaje" da je jedan od mogućih osumnjičenih – A.Š.. Navode ovog portala demantovali su u izjavi za naš portal i iz Kosovske policije, i otac A.Š.. 

"Slučaj je rasvetljen, četiri maloletna lica su privedena i rad je još uvek u toku. Lice A.Š., za koje ste me pitali, uopšte se u slučaju ne pominje kao osumnjičeni," rekao je Bojić u izjavi za KoSSev.

Drago Šiljegović, sa druge strane, navodi i da je šokiran činjenicom da jedan mediji, pozivajući se na, kako je rekao, neproverene informacije – optužio njegovog sina i, uz to, objavio njegovo puno ime i prezime, iako je maloletan. On je samoinicijativno došao u našu redakciju donoseći kopiju teksta u kojem se pominje ime i prezime njegovog sina. 

"Bio sam šokiran kada sam juče na KosovaPress-u pročitao da su mog četrnaestogodišnjeg sina optužili da je pucao na vršnjake. On se juče, pre svega, nije nalazio ni u blizini mesta incidenta, i to i policija može da potvrdi. I ne samo da su ga neosnovano optužili, nego su, mimo svake novinarske etike, objavili njegovo puno ime i prezime, iako je on maloletan. Pozivam kosovski Savet za štampu da stane u odbranu novinarske etike i osnovnih ljudskih prava. Ja ću upotrebiti sva pravna sredstva da zaštitim svog sina," rekao je on. 

U dvadesetčetvoročasovnom policijskom izveštaju, navodi se da je, u ulici Serdara Janka Vukotića u Severnoj Mitrovici, devet maloletnih Albanaca igralo košarku na igralištu, kada se zaustavilo vozilo marke "Fiat punto", bez registarskih oznaka, u kojima se nalazilo petoro, takođe maloletnih, Srba.

Iz auta je izašao mladić sa palicom u ruci, ali su porodice albanskih dečaka odmah intervenisale, oduzevši mu palicu i govoreći osumnjičenom da ide.

Dečaci su, potom, nastavili igru na drugom mestu, ali se vozilo pojavilo ponovo, iz kojeg je mladić koji je prethodno nosio palicu, sada ispalio četiri metaka iz vatrenog oružja, a potom i nestao u nepoznatom pravcu.

Policajci su na licu mesta pronašli ispaljene čaure, a o slučaju je obavešten i tužilac, koji ga je okarakterisao kao "izazivanje nacionalne, verske i rasne netrpeljivosti, dok je policija identifikovala i jutros privela četiri maloletnika srpske nacionalnosti. 

Jučerašnji događaj bio je u fokusu pažnje kosovskih medija, koji su čak izveštavali sa lica mesta, uz izjave Albanaca koji žive u ovom delu Kosovske Mitrovice.

Objavljen je video prilog, kao i fotografija maloletnih Albanaca koji su, kako su preneli mediji, bili "veoma uplašeni pucnjima". 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.