Đurić i Sertić u Lešku: "Lola Fot" primer mnogim fabrikama u Srbiji

Veoma je značajno da naši ljudi na KiM-u znaju da Vlada Srbije stoji iza privrede koja je u osnovi ekonomskog opstanka. Srbija će voditi računa o fabrici "Lola Fot" u Lešku, kao što je vodila do sad, jer, ukoliko ne bi obezbedili da fabrike i pogoni rade, nećemo imati ni naše ljude ovde. Ključne su poruke direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića i ministra privrede u Vladi Srbije, Željka Sertića. Oni su danas posetili ovu fabriku otkovaka u Lešku i obišli i privatnog preduzetnika koji se bavi vinogradarstvom i proizvodnjom sadnica malina, Slavišu Lakićevića, u selu Kutnje. I ministri u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić i Ljubomir Marić bili su danas zajedno sa predstavnicima srpske vlade u ovoj poseti.

Đurić: Novi vinograd – mali kamen međaš i stub opstanka na KiM-u

Marko Đurić je u selu Kutnje kazao da je preduzetnik Slaviša Lakićević primer koliko je u ovom trenutku važno da se "uđe u nove zasade" i "novu borbu za nove čokote vinograda".

"Zbog toga što svaki naš novi vinograd je još jedan mali kamen međaš i stub našeg opstanka na Kosovu i Metohiji," dodao je on.

"Pre mesec dana smo ovde, na istom mestu, obećali da će Vlada Srbije nastaviti da podržava Zavod 'Ivo Lola Ribar'. Evo, danas smo ministar Sertić i ja sa saradnicima razgovarali sa rukovodstvom i radnicima ove fabrike. Nama je u interesu da ona nastavi da radi i funkcioniše. Ona izdržava veliki broj radnika, u ovom kraju, na jedan samoodrživ i dobar način," kazao je Đurić. 

On je dodao da će Srbija nastaviti da se trudi da nađe pravne i finansijske modele koji će omogućiti da fabrika preživi, a da istovremeno "zaista može da služi na ponos i diku celom ovom kraju".

Đurić je, takođe, poručio da će i buduća vlada nastaviti da se zalaže i podržava narod na KiM-u, na taj način što, kako je naveo – podržava ekonomiju.

Sertić: "Lola Fot" primer mnogim državnim i privatnim fabrikama u Srbiji

Ministar privrede u Vladi Srbije kazao je da je impresioniran onim što je video u fabrici "Lola Fot".

"Mogu da kažem da ova fabrika može da služi kao primer mnogim državnim fabrikama, a i privatnim u centralnoj Srbiji i Vojvodini," istakao je Sertić, dodajući:

"To nam daje ozbiljan potencijal da razmotrimo sve mogućnosti na koji način možemo da rešimo trenutne probleme, određene statusne probleme i, svakako, da razmišljamo o ozbiljnim potencijalima koje ova fabrika ima."

Sa druge strane, direktor fabrike "Lola Fot" u Lešku, Prvica Jevremović, zahvalio se delegaciji Vlade Srbije na poseti i na, kako je kazao, "uvažavanju i oceni za rad i funkcionisanje fabrike".

"Imali smo obećanja od strane delegacije da će biti pomoći u smislu funkcionisanja povećanja proizvodnje, regulisanja određene problematike," dodao je Jevremović.

Fabrika "Lola Fot" danas broji 157 radnika, a po rečima Jevremovića, prosečna plata iznosi 32.000 dinara.

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.