Kosovsko MTI: "Recipročne mere" protiv Srbije nisu ukinute

"Recipročne mere Kosova protiv Srbije", za uvoz nafte i gasa – nisu ukinute, upravo je saopšteno iz kosovskog ministarstva industrije. Iako je iz Kancelarije za KiM ranije saopšteno da će danas, od 9 časova, Kosovo prekinuti blokadu ulaska kamiona koji prevoze opasne materije iz centralne Srbije, iz ovog ministarstva navode da će "recipročne mere" trajati do postizanja sporazuma Beograda i Prištine o međusobnom priznavanju sertifikata (ADR) za prevoz ove robe. Istu poruku Beogradu uputila je i kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, koja navodi i da pitanje ovih sertifikata može da se reši kao što je to učinjeno sa fitosanitarnim i farmaceutskim sertifikatima. Srpska strana, međutim, za sada nema informaciju da se recipročne mere, kako tvrdi kosovska strana – nastavljaju. Neki od lokalnih medija su ipak, ranije danas, preneli da "posle jutrošnjeg ukidanja blokada, nema više gužvi na administrativnom prelazu Merdare". 

Srpska strana nema informaciju o nastavku mera; Đurić: Situacija na Merdaru normalna; mediji: blokada ukinuta

Direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, koji je danas pre podne boravio na KiM-u, u Leposaviću, zajedno sa ministrom privrede, Željkom Sertićem, navodi, međutim, da je, koliko je on obavešten, situacija na prelazu Merdare normalna. 

"Koliko sam ja obavešten jutros je sve normalno, što se tiče ukupno odnosa, mi smo pozivali na što normalnije i što bolje odnose i to ćemo činiti i u buduće. Uvek ćemo nastaviti da probleme rešavamo kroz dijalog," rekao je on, odgovarajući na pitanje novinara kakva je jutros situacija na Merdaru.

A na pitanje da prokomentariše saopštenje kosovskog ministarstva trgovine o nastavku reciprociteta protiv Srbije, on je rekao: 

"Morao bih to da proverim". 

KoSSev je kontaktirao i jednog od savetnika predsednika Privredne komore Srbije, Marka Čadeža – Nenada Đurđevića. 

Na pitanje šta se događa na prelazima, s obzirom na to da je kosovsko ministarstvo industrije upravo saopštilo da se recipročne mere Kosova protiv Srbije nastavljaju, on je odgovorio da "za sad nema nikakvih informacija", te da "zato i ne može da komentariše" novonastalu situaciju, uputivši nas istovremeno na informativnu službu Privredne komore Srbije. 

Neki od lokalnih medija su, ranije danas, preneli da "posle jutrošnjeg ukidanja blokada, nema više gužvi na administrativnom prelazu Merdare", da "saobraćaj funkcioniše nesmetano", ali i da su "vozači kamiona zadovoljni" i da "prolaze bez problema", jer "nema dužeg zadržavanja."

"U ovom slučaju, imajte u vidu da, jučerašnje spekulacije srpskih medija da je Vlada povukla recipročne mere, donete 21. marta, za priznavanje ADR-a za vozila i vozače koji su izdale srpske vlasti za prevoz nafte i gasa – nisu istinite," navode iz kosovskog ministarstva industrije. 

Iz ovog ministarstva poručuju i da žele još jednom da ukažu na "spremnost" kosovske vlade za rešavanje "bilateralnih problema dijalogom", te da pozivaju vlasti u Srbiji da "još jednom razmisle o ovoj situaciji postizanjem sporazuma o uzajamnom priznavanju sertifikata ADR," kako bi se "eliminisala nepotrebna trgovinska barijera" i omogućilo "slobodno kretanje robe i ljudi".

Tahiri: Pitanje ADR sertifikata može da se reši kao što je to učinjeno sa fitosanitarnim i farmaceutskim sertifikatima

I kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, ponovila je u, jučerašnjoj, pisanoj izjavi za KoSSev, navode ministarstva industrije Kosova o nastavku "reciprociteta":
 
"Dok Srbija ne pokaže spremnost za međusobno priznavanje ADR sertifikata, ovo pitanje će biti pod recipročnim merama." 

Ona je dodala i da pitanje uzajamnog priznavanja može da se reši, kao što je to učinjeno sa fitosanitarnim sertifikatima i potvrdama o farmaceutskim proizvodima, koji su, podseća Tahiri, "postignuti dijalogom u Briselu". 

Kosovska carina je od 22. marta, odlukom kosovskog ministarstva industrije, počela sa sprovođenjem "recipročnih mera" protiv Srbije za prevoz nafte i gasa i kosovske institucije od tada ne priznaju sertifikate ADR koje je Srbija izdala za prevoz ove robe. Tako svi oni koji poseduju ove sertifikate gotovo 10 dana nisu uvezli svoju robu na teritoriju KiM-a, dok se kosovska i srpska strana međusobno optužuju da krše CEFTA sporazum. 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.