Crna Gora uputila protestnu notu Kosovu

(Jučerašnje izdanje)

Crnogorsko ministarstvo inostranih poslova uputilo je danas protestnu notu Prištini zbog postavljanja table sa grbom Kosova i zastave Albanije na teritoriji Crne Gore, kojom su predstavnici Samoopredeljenja pokušali da ukažu na štetnost sporazuma o demarkaciji granice između dve zemlje.

U podgoričkom ministarstvu smatraju da se postavljanjem table i zastave na teritoriju Crne Gore pokušavaju "narušiti vrlo dobri odnosi Crne Gore i Kosova."

"Očekujemo od Kosova da identifikuje počinioce i spreči slične aktivnosti u budućnosti, jer se time nastoji osporiti već usaglašen, i u Beču 2015. godine potpisan Sporazum o međudržavnoj granici," navodi se u saopštenju.

Pripadnici stranke Samoopredeljenje sa Kosova postavili su u ponedeljak na teritoriju Crne Gore tablu sa grbom Kosova, na kojoj je pisalo "Republika Kosovo" i zastavu Albanije.

Oni protestuju zbog razgraničenja sa Crnom Gorom, jer smatraju da je demarkacijom Kosovo oštećeno za 8.000 hektara teritorije.

Tablu i zastavu je juče uklonila crnogorska policija, a Ministarstvo unutrašnjih poslova konstatovalo je povredu državne granice.

Crna Gora i Kosovo su u avgustu na međunarodnoj konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču potpisali sporazum o razgraničenju, ali taj dokument još nije ratifikovala Skupština Kosova.

Skupština Crne Gore je potvrdila sporazum o razgraničenju kojim su ozvaničene administrativne granice iz 1974. godine.

Na zahtev opozicije bivša predsednica Kosova Atifeta Jahjaga zatražila je od međunarodne ekspertske grupe stav po tom pitanju i u martu je utvrđeno da je demarkacija obavljena prema međunarodnim standardima.

Sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, kao i oni potpisani u Briselu bili su razlog za višemesečne proteste u Prištini i bojkot rada parlamenta.

N1

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.