Kosovska Mitrovica: Dr Irina Subotić večeras o Zenitu i zenitizmu

Dr Irina Subotić večeras u Kosovskoj Mitrovici održava predavanje na temu „Zenit i zenitizam“. Tema predavanja profesora emeritusa iz Beograda odnosi se na nastanak, ideju, saradnju i manifestacije časopisa Zenit (Zagreb-Beograd 1921-1926), koji je, kako podsećaju sa mitrovičkog Fakulteta umetnosti – brzo stekao međunarodnu reputaciju kao radikalno avangardno glasilo s posebnim profilom, široko uspostavljenim krugom saradnika. Predavanje počinje u 19 časova u Galeriji fakulteta umetnosti.

Dr Irina Subotić rođena je u Beogradu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na odeljenju za istoriju umetnosti. Doktorirala je na Ljubljanskom univerzitetu sa temom Likovni krug časopisa „Zenit“ (1921-1926).

Irina Subotić je takođe bila kustos Muzeja savremene umetnosti u periodu od 1965-1978 i narodnog muzeja u Beogradu (1979-1995), profesor istorije umetnosti na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1992-2002), zatim na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (1995-2008) i na Univerzitetu umetnosti u Beogradu na master doktorskim studijama (od 2003).

Posebna polja njenih istraživanja su – moderna i savremena umetnost, jugoslovenska avangarda u evropskom kontekstu, muzeologija, kulturno i prirodno nasleđe.

Organizovala je preko 100 izložba moderne, savremene i avangardne umetnosti u Srbiji, bivšoj Jugoslaviji, mnogim zemljama Evrope, kao i u Indiji, Meksiku i Japanu.

Časopis Zenit je izlazio od 1921. do 1926. godine u Zagrebu i Beogradu kao međunarodna revija za umetnost i kulturu. Pokretač i njegov urednik bio je Ljubomir Micić. Delovanje ovih umetnika preraslo je u avangardni humanistički i antiratni pokret – zenitizam.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.