Da li se nacrt statuta za Zajednicu, zbog Saveta Evrope, šalje Ustavnom sudu do 10. maja

FOTO: KoSSev

Izvor: Albanian Post (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Vlada Kosova se načelno dogovorila sa međunarodnom zajednicom da nakon podrške koju će dobiti 16. aprila, kada će Generalna skupština Saveta Evrope pozitivno glasati za članstvo Kosova u ovoj organizaciji, do 10. maja Kosovo pošalje na razmatranje Ustavnom sudu Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom.

Planirano je da nacrt statuta, koji nije pisalo Kosovo, već Evropska unija, Vlada Kosova uputi Ustavnom sudu na predlog Eljberta Krasnićija, ministra administracije lokalne samouprave.

Kako Albanian Post saznaje iz međunarodnih izvora, ovaj korak biće uslov za Kosovo da od 16-17. maja Komitet ministara, tačnije vlade država članica Saveta Evrope, prihvate Kosovo kao državu članicu organizacije, ili, kako to predviđa procedura, da se pozove u članstvo.

Isti izvori kažu da je Vlada Kosova pristala na ovaj potez u zamenu za članstvo u Savetu Evrope.

Dakle, neće se čekati na odluke Ustavnog suda, već samo upućivanje (nacrta statuta, prim.red.) Vlade Kosova sudu biće neophodan korak koji zahteva međunarodna zajednica.

To je predstavljeno i u tačkama izveštaja izvestioca Dore Bakojanis, gde se navodi da Kosovo treba da „preduzme suštinske i opipljive korake za sprovođenje svih članova sporazuma u ​​Briselu i Ohridu, uključujući i osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom“.

Ovaj „suštinski“ i „opipljivi“ korak biće upravo slanje nacrta na razmatranje Ustavnom sudu.

Da će Kosovo preduzeti „značajne“ i „opipljive“ korake jasno je naglašeno i u pismu od 22. marta, kada su premijer Aljbin Kurti, predsednica Vjosa Osmani i predsednik Gljauk Konjufca rekli izvestiteljki Bakojani da će sprovesti sve zahteve koje je navela u izveštaju.

„Želeli bismo da iskoristimo ovu priliku da vas obavestimo da ćemo se verno pridržavati liste obaveza/uslova datih u Dodatku 1 vašeg pisma od 21. marta 2024. za prebacivanje Kosova u državu članicu Saveta Evrope“.

Na kraju pisma nalaze se tri potpisa troje institucionalnih lidera.

Da li će nacrt statuta Zajednice Vlada uputiti do 10. maja, kako je načelno dogovoreno, ostalo je da se razume tek po okončanju ove akcije kao procedure.

Ali, ukoliko ne pošalje, teško da će to Kosovu ponuditi šansu za članstvo u Savetu Evrope, jer možda neće biti izglasano u Komitetu ministara, upravo zbog nepoštovanja unapred preuzetih obaveza.

Ono što je poznato iz izveštaja grčke političarke u Savetu Evrope, Kosovo će biti prva zemlja koja će pristupiti Savetu Evrope zbog pitanja bezbednosti srpske manjine, za razliku od drugih zemalja koje su Savetu Evrope pristupile radi zaštite svojih ljudskih prava.

Tako je rečeno u ovom izveštaju, jer se tvrdi da je Srbima, da bi ostvarili svoja prava, ova organizacija svakako potrebna.

Ako Vlada uputi nacrt statuta Ustavnom sudu, onda se nastavljaju procedure za članstvo u Savetu Evrope, a u međuvremenu se čeka odluka Ustavnog suda o nacrtu Asocijacije.

Šta će se dalje dešavati zavisi od odluke koju će doneti Ustavni sud, ali – podsećanja radi – kako stoji u odluci iz 2015. godine „Asocijacija se mora osnovati“, no ostaje da se sazna u kom obliku će ona biti.

Nacrt koji je predložila EU, kritikovali su gotovo svi pravnici koji su ga javno komentarisali, a neki od njih su ga nazvali i „materijalnim ustavom” koji je paralelan sa kosovskim.

S druge strane, sami zvaničnici Kosova komentarišu predlog EU kao neustavan, ili kao dokument koji na prvi pogled nije u duhu i slovu Ustava Kosova, koji je veoma velikodušan u odnosu na manjine na Kosovu.

S druge strane, međunarodni predstavnici su branili nacrt koji je predložila Evropska unija, zatraživši da se ne komentariše javno, dok ne bude konačne odluke Ustavnog suda.

Ako bude poslat, kako je predviđeno, ovo će biti prvi put da procedura ide u ovu fazu gde Kosovo čeka nacrt statuta koji čeka na implementaciju.

Dokument koji sadrži Opšta načela je 2015. godine poslat u vidu pitanja predsednice Atifete Jahjage, dok Sporazum iz 2013. nikada nije poslat Ustavnom sudu, već je izglasan u parlamentu i preveden kao zakon Kosova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.