Zećiri: Početak mog mandata prošle godine bio je težak, a sada dnevno u proseku imamo deset sastanaka sa Srbima

izmir zećiri gradonačelnik zubinog potoka
FOTO: Koha

Izvor: Kallxo (Deo tekst je preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Krajem maja obeležava se prva godišnjica od polaganja zakletve Izmira Zećirija (Zeqiri) na mesto gradonačelnika opštine Zubin Potok, a sve to su pratile mnoge tenzije i protesti srpske zajednice, koja je odlučila da bojkotuje izbore 23. aprila 2023.

Od tada, Zećiri i njegov kabinet tek pre nekoliko nedelja – uspeli su da se smeste u opštinsku zgradu ove opštine i odatle nastave sa radom.

Poteškoća pri početku mandata gradonačelnik Zubinog Potoka se i dalje seća, iako ocenjuje da su se stvari sada „vratile na pravi put“.

„Početak mandata u prvim mesecima je bio veoma težak, ali smo postepeno uspeli da vratimo stvari na pravi put“, kazao je Izmir Zećiri za Kallxo.

Poteškoće na poslu pored nedovoljnog prostora u kancelariji za zajednice u Čabri bilo je i suočavanje sa, kako kaže Zećiri, „kriminalno-terorističkim grupama“.

Baveći se poslednjim, prema Zećiriju, bio je najveći izazov za početak rada. Zato što su, prema njegovim rečima, pomenute grupe uticale i na druge građane.

„Najveći izazov je bio početak rada gde sam se suočio sa akcijom kriminalno-terorističkih grupa koje su pokušavale da ubede sve građane da pruže otpor kako bi sprečili normalno funkcionisanje“.

Ipak, Zećiri kaže da se već primećuje poboljšanje.

„Na dnevnom nivou u proseku imamo desetine pojedinačnih i grupnih sastanaka. To su uglavnom sastanci sa građanima srpske zajednice“, kaže Zećiri.

Gradonačelnik ukazuje da deo radnika Opštine čini, trenutno, oko 50 Srba, ali kaže da su konkursi otvoreni i za druge i da će se nastaviti sa zapošljavanjem građana iz srpske zajednice.

Prema njegovim rečima, glavni zahtevi građana su zapošljavanje u institucijama, zahtevi za infrastrukturu i razne pojedinačne i grupne subvencije, dodaje i da se trenutno sve više bavi zapošljavanjem građana i subvencijama u sektoru poljoprivrede i stočarstva.

Projekte koje Zećiri izdvaja iz svog dosadašnjeg rada su, kaže, subvencionisanje ekonomski zapuštenih porodica koje imaju bolesne članove.

Prema njegovim rečima, prošle jeseni, 730 porodica, uglavnom srpske većine, imalo je koristi od ovog projekta i kaže da do sada imaju oko 450 zahteva za pomoć.

„Takođe, kapitalni projekti kao što su asfaltiranje nekoliko puteva širom opštine i izgradnja dečjeg igrališta u opštini Zubin Potok, unutrašnja obnova opštinskog objekta, sve ovo je na pragu početka radova“.

Požalio se na nedovoljnu pomoć Vlade Kosova. Ukratko – kaže da imaju „obećanja, ali manje konkretne pomoći“.

Dodaje i da su potrebe velike, tako da bi i pomoć Vlade trebalo da bude veća.

Što se tiče bezbednosnog dela, Zećiri ocenjuje da je od početka ove godine situacija definitivno sigurnija nego prošle godine.

„Zahvaljujući organima za sprovođenje zakona koji rade profesionalano i odgovorano, situacija je i dalje mirna i pod kontrolom, a bezbednost građana je na pravom nivou“, kaže.

Govorio je i o procesu zamene vozačkih dozvola. Tvrdi da taj proces ide dobro, bez ikakvih problema.

Što se tiče procesa popisa stanovništva, Zećiri je rekao da postoji interesovanje, ali ne u velikim razmerama.

Rekao je da je plan za preostali deo mandata funkcionalizacija tehničkog osoblja opštine angažovanjem stručnjaka, kao i realizacija nekih infrastrukturnih projekata koji su predviđeni budžetom od prošle godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.