Oficir KFOR-a na procesu Tačiju: Jedan ubijen, više teško povređenih u pritvoru OVK u Prizrenu

Ilustracija/FOTO: Koen van Weel / AFP / Profimedia

Haški proces bivšem vođi OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, nastavljen je iskazom nemačkog oficira KFOR-a Ditriha Jenča (Dietrich Jensch), koji je posvedočio da je, u junu 1999, OVK u pritvoru u Prizrenu ubila jednog i teško povredila više od deset civila.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su tadašnji članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svedok Jenč je izjavio da je, u činu majora, 18. juna 1999. predvodio akciju nemačkog KFOR-a u bivšoj zgradi policije u Prizrenu, koju je, po povlačenju srpskih snaga, zaposela OVK.

Prema Jenču, cilj je bio da se „obnovi red i mir i uspostavi KFOR kao jedina vojna snaga u gradu“.

Pošto su pripadnici OVK odbili ultimatum da izađu iz zgrade, KFOR je upao i razoružao ih, rekao je svedok.

Nemački vojnici u zgradi su zatekli mrtvog starijeg čoveka „vezanog lisicama za stolicu“.

Petnaestak drugih pritvorenika, albanskih civila, od kojih su neki bili krvavi i sa vidljivim povredama, KFOR je oslobodio i izveo iz zgrade.

Tužioci su u sudnici prikazali fotografije i video snimke tih pritvorenika, a Jenč je potvrdio da je na njima video „krvave otekline“, povrede na glavi i ubode nožem.

„Više ljudi je bilo povređeno i ja sam video te povrede“, rekao je Jenč.

Na slikama koje su mu pokazali tužioci, svedok je prepoznao dvojicu starešina OVK sa kojima je razgovarao tokom i posle akcije, ali nije znao njihova imena.

Sudije i obe strane u postupku složile su se da je jedan od starešina bio Salit Halitjaha.

Halitjaha je ranije na suđenju Tačiju, kao svedok optužbe, potvrdio ključnu ulogu Glavnog štaba OVK tokom rata na Kosovu.

Posle pomenute akcije, usledili su pregovori više komande nemačkog KFOR-a sa Halitjahom i drugim oficirima OVK, od kojih je jednog, zatečenog u zgradi MUP, Jenč označio kao „nekooperativnog“.

Svi pripadnici i starešine OVK, koje je Kfor zadržao u toj zgradi MUP, bili su, kao rezultat pregovora, oslobođeni, po naređenju nemačkog pukovnika.

Jenč je u sudnici rekao da se sa tom odlukom nije slagao.

„Mislio sam da su oni odgovorni za kriminalne akte nad preminulim i taocima. To sam želeo da dokumentujem i zato sam ih fotografisao pri ulasku na pregovore“, rekao je Jenč.

Svedok je potvrdio i da je u Prizrenu bio svedok otimanja jednog „sveštenika“ na ulici, ali da to nije mogao da spreči.

Branioci optuženih, u nastavku procesa, unakrsno ispituju Jenča.

Zgrada policije u Prizrenu u optužnici je naznačena kao jedan od pritvora, u kojima su vojnici OVK počinili zlodela nad Albancima, proglašenim za kolaborante sa srpskim vlastima, Srbima i Romima.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (53) i Krasnićija (73) tereti za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

U šest tačaka optužnice, ta krivična dela kvalifikovana su kao zločin protiv čovečnosti, a četiri tačke kao ratni zločin.

Svi optuženi su u pritvoru u Hagu od novembra 2020., kada su bili uhapšeni na Kosovu. U prvom pojavljivanju pred sudijom, negirali su krivicu.

O ostalim sudskim procesima koji se vode protiv bivših pripadnika „OVK“ u Hagu čitajte u našoj tematskoj rubrici:

Specijalni sud za KosovoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.