Savet Evrope ne potvrđuje Kurtijeve datume, kaže da u tom procesu još ima koraka

FOTO: AFP

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Nakon odluke o sprovođenju presude Ustavnog suda o imovini manastira Dečani, Savet Evrope je za Kallxo potvrdio da je predsednik Komisije za politička pitanja primio verbalnu notu Vlade Kosova u vezi sa najnovijim razvojem događaja.

Ali, za razliku od izjava premijera Aljbina Kurtija, Savet Evrope je saopštio da datumi sastanaka o pitanju članstva Kosova u Savetu Evrope još nisu određeni, jer, prema njima, datumi ne mogu da se odrede bez završetka debata u Skupštini Saveta Evrope.

„Nije moguće imati konačan datum za ovo jer postoji nekoliko koraka u procesu. Skupština može da nastavi sa raspravom i glasanjem o ovom pitanju tek nakon što Odbor za politička pitanja odobri nacrt mišljenja i dva druga odbora daju svoje stavove“, rekao je zamenik šefa Odeljenja za komunikacije Saveta Evrope, Agnus Makdonald.

Ovako je Savet Evrope odgovorio na pitanje Kallxo-a o tome da li su validni datumi koje je premijer Aljbin Kurti izneo o vremenu kada se očekuju sastanci za Kosovo.

Premijer Kurti je 13. marta rekao da je 22. marta vanredni sastanak Komiteta Saveta Evrope. „…sredinom aprila je Parlamentarna skupština Saveta Evrope, a krajem maja Savet ministara Saveta Evrope koji odlučuje o našem članstvu“, rekao je Kurti.

Prema odgovoru Saveta Evrope, jedini datum koji je do sada određen je 27. mart, za kada je zakazan sastanak o političkim pitanjima Skupštine u Parizu, na kojem izvestilac za Kosovo Dora Bakojanis namerava da predstavi izveštaj koji sadrži nacrt mišljenja.

„Kao što znate, nakon što Skupština da svoje statutarno mišljenje, svaku konačnu odluku o zahtevu Kosova* za članstvo donosi Komitet ministara Saveta Evrope“, rekao je Mekdonald za Kallxo, pišući Kosovo uz fusnotu koja je Kosovu pridodata sporazumom u okviru dijaloga sa Srbijom u Briselu, kako bi se omogućilo predstavljanje na konferencijama i regionalnim inicijativama, ali i na širem međunarodnom nivou.

Premijer Kurti je, nakon što je saopštio da je od Katastarske agencije Kosova zatražio da otpočne sprovođenje odluke Ustava, ovaj postupak opravdao rečima da je to glavni uslov za članstvo Kosova u Savetu Evrope.

„Pokušali smo 5. marta poslednji put da odložimo usvajanje ovog mišljenja za članstvo u spomenutom Odboru, ali bezuspešno. Bili smo ubeđeni da treba da izaberemo ovu opciju, jer trećeg rešenja nema“ – rekao je Kurti.

Kurti je, između ostalog, rekao da mu se kao premijeru Republike Kosovo ne sviđa ova odluka nazvavši je čudnom i nepravednom.

„Međutim, u toku su i drugi sudski postupci po ovom pitanju, jer mi kao Vlada više nemamo pravna sredstva da poništimo odluku Ustavnog suda“, rekao je Kurti.

Kurti je, između ostalog, rekao da je Vladi jasno stavio do znanja stav Odbora parlamentarne skupštine, glavne političke grupe u Parlamentarnoj skupštini koje predstavljaju parlamente država država članica kvinte, da mora da se bira između dve opcije: sprovesti odluku Ustavnog suda kako bi nam se omogućilo da idemo napred u cilju ulaska u Savet Evrope ove godine, ili da se pitanje Kosova skine sa dnevnog reda članstva.

Nezavisni eksperti Saveta Evrope su 2023. godine potvrdili su da je zakonodavstvo Kosova u skladu sa standardima Saveta Evrope za vladavinu prava. U izveštaju o proceni, stručnjaci, koje je Skupština Saveta Evrope angažovala da proceni da li je pravni okvir Kosova kompatibilan sa standardima Saveta Evrope, traže od vlasti da „bez odlaganja sprovedu odluku od Ustavnog suda u slučaju Manastira Dečani“.

Izveštaj eksperata deo je analiza koje će oceniti Parlamentarna skupština Saveta Evrope pre nego što se zahtev Kosova za članstvo stavi na glasanje.

Osam godina od odluke Ustavnog suda, odnosno od 19.05.2016, vlade Kosova nisu sprovele ovu odluku Ustavnog suda,što se pretvorilo u kritiku međunarodne zajednice prema Kosovu. U aprilu 2023. godine, nakon vanrednog sastanka, Ministarski komitet je odlučio da Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope uputi zahtev za članstvo Kosova u ovoj organizaciji. Savet Evrope ima 46 članova, od 47 koliko je imao pre isključenja Rusije i prijem u nju se vrši sa dve trećine glasova većine.

Zvanično, proces evaluacije prijave Kosova od strane Ministarskog komiteta Saveta Evrope počeo je istog meseca 2023. Savet Evrope je međunarodna organizacija za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava u Evropi, sa sedištem u Strazburu, u Francuskoj. Ova organizacija igra važnu ulogu u procesu proširenja Evropske unije podržavajući zainteresovane zemlje u sprovođenju reformi u skladu sa standardima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava, u meri u kojoj su te reforme neophodne za zatvaranje proširenja.

Pročitajte još:

Peci: Priština donela odluku o zemlji V.Dečana kako bi relaksirala odnose sa SAD

Opozicija sa Eskobarom o neophodnoj koordinaciji: „Vlada da se usaglasi sa večnim saveznikom“

Nakon odluke o zemlji V.Dečana kosovsko MSP očekuje „pozitivan ishod prijema“ u S.Evrope maja meseca

Najava o uknjiženju zemlje V.Dečana: Zapad pozdravlja – važan korak za vladavinu prava, pojedini o „kašnjenju“; opozicija o „prevari građana“

Kosovska vlada naložila uknjižavanje 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani na osnovu odluke Ustavnog sudaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.