Gero i Rode: ZSO je rešenje problema, delovanje Prištine na Severu može da dovede do problematičnih situacija

Olivije Gero Jern Rode
FOTO: RTV Dukađini

Priština ne bi trebalo da priređuje iznenađenja saveznicima, koordinacija je bitna a neusklađenost dovodi do posledica i komplikuje političku atmosferu, poruke su nemačkog i francuskog ambasadora nakon nedavne akcije zatvaranja srpskih finansijskih institucija na Severu Kosova. Podcrtali su da je ZSO rešenje problema, podsetivši na to da je EU već izradila statut za formiranje ovo tela. Sa druge strane, ukazuju na to da Priština još od 2013. godine nije iznela svoj predlog rešenja za ovu obavezu koju je preuzela.

Jern Rode i Olivije Gero govorili su o nedavnim dešavanjima na Severu Kosova u emisiji „Debat plus“ na RTV Dukagjini.

U nastavku prenosimo izvorni prevod izveštaja ovog medija o gostovanju dvojice ambasadora

Francuski ambasador traži od kosovske vlade da ih ne iznenađuje, naglašava potrebu koordinacije

Izvor: Dukagjini (Tekst je izvorno preveden s albanskog)

Ambasador Francuske na Kosovu, Olivije Gero, objasnio je u emisiji „Debat plusu“ šta podrazumevaju pod koordinacijom i zašto im je ona važna.

On je kazao da koordinacija znači da kosovske vlasti ne bi trebale da priređuju iznenađenja prijateljskim zemljama poput Francuske, Nemačke i drugih.

Prema njegovim rečima, koordinacija podrazumeva da se KFOR i EULEX unapred obaveštavaju o važnim akcijama.

„Koordinacija znači upravljanje potencijalnim razlikama u mišljenjima, što znači da svojim prijateljima, svojim saveznicima, poput Francuske i Nemačke, ne priređujete iznenađenja. Radi se o tome da se unapred razgovara, da pokušamo da smanjimo razlike, to podrazumevamo pod koordinacijom. Takođe – da se mnogo ranije obaveste institucije EU, kao što je EULEX, koji radi važan posao, zajedno sa policijom i KFOR-om, koji su odgovorni da obezbede bezbedno okruženje za sve. Dolazi do poteškoća, ako su ove dve misije koje igraju važnu ulogu za bezbednost na Kosovu iznenađene. To znači koordinacija“, kazao je.

Potom je pomenuo primenu uredbe CBK, rekavši da se ona negativno odrazila na Srbe na Severu Kosova.

Takođe, prema njegovim rečima, delovanje kosovskih vlasti na severu zemlje može da se transformiše u problematičnu situaciju.

„To ima uticaja na svakodnevni život običnih građana Kosova koji su Srbi. A kada Vlada donese odluku, bilo da je to vrlo legitimna odluka, u okviru procesa odlučivanja se sagledava uticaj te odluke na stanovništvo. Jedan od razloga zašto smo početkom januara bili kritični prema uredbi CBK-a, odnosno sprovođenju odluke, je nedostatak procene uticaja na stanovništvo i bojimo se da će nedavne aktivnosti na severu imati loš uticaj na stanovništvo. Kada su ljudi nesrećni, postoji rizik da se to pretvori u situaciju koja može biti problematična“, kazao je Gero.

Nemački ambasador kaže da se njihovi saveti ignorišu, traži od kosovske vlade da ne deluje bez koordinacije

Izvor: Dukagjini (Tekst je izvorno preveden s albanskog)

Ambasador Nemačke u Prištini, Jorn Rode, rekao je da Nemačka nikada nije dovodila u pitanje legitimitet uredbe CBK, ali je, prema njegovim rečima, njena primena bila nekoordinisana.

On je, u „Debat plusu“, kazao da se saveti Nemačke ignorišu i da se time stvara loša atmosfera.

„Dajemo savete, ako se naši saveti uvek ignorišu, to ne stvara dobru atmosferu, kao što je na primer pitanje dinara. Kosovo je nezavisna država, Nemačka i zemlje Kvinte stalno su isticale legitimnost toga da Kosovo ima jedinstvenu valutu. Jedino što smo kontinuirano dovodili u pitanje i kritikovali je način implementacije. Ovo je pitanje za dijalog, imamo Lajčaka, treba se dogovarati i ne treba da bude nekoordinisanih aktivnosti. Svaka neusklađena aktivnost dovodi do posledica i komplikuje političku atmosferu. Legitimnost odluke CBK-a nije upitna, mi samo kritikujemo način sprovođenja koji je bio nekoordinisan“, kazao je.

Od 2013. kosovska vlada nije predložila rešenje za ZSO

Izvor: Dukagjini (Tekst je izvorno preveden s albanskog)

Jern Rode kazao je da je pitanje Asocijacije deo rešavanja problema, a ne njihovo stvaranje.

On je za „Debat plus” kazao da je Evropska unija predložila rešenje, dok kosovska vlada od 2013. godine tako nešto nije uradila.

„Imamo problem i Asocijacija je deo rešenja, ne samo problema, mi želimo rešenje, mi smo predlagali rešenje, različite vlade od 2013. godine nikada nisu predlagale rešenje. Ne samo za Sever, na severu je posebna situacija, zbog istorijskih dešavanja, naš cilj je da Kosovo bude normalna zemlja, sa normalnim odnosima sa susedima, sa regionalnim i evropskim integracijama. Ovaj cilj se može postići jedino ako koordinirate i pravite kompromise i slušate svoje prijatelje, ne uvek, ali većinu vremena“, kazao je Rode.

Rode: Tražili smo od Srbije da uhapsi Radoičića, to se još uvek nije dogodilo

Izvor: Dukajini (Tekst je izvorno preveden s albanskog)

Rode je kazao da je njegova zemlja tražila od Srbije da uhapsi Milana Radoičića, ali to se još uvek nije dogodilo.

On je u „Debat plus” rekao da Srbija treba da uradi svoj domaći zadatak.

„Sve vreme tražimo od Srbije da uhapsi navodnog lidera Radoičića, to se još nije dogodilo. Srbija već nekoliko godina nije otvorila nijedan klaster za članstvo. Vode se intenzivne diskusije, Srbiji su obaveze iz Ohridskog i Briselskog sporazuma uključene u poglavlje 35, domaći zadatak je postavljen. Postavljene su mere za nereagovanje ili neslušanje naših saveta. Zalažemo se za postepeno rešavanje“, kazao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.