Defileu srpskih trobojki nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici pridružila se i Kosovska Mitrovica

Generalna skupština UN usvojila je danas Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Uz sada već izglasanu Rezoluciju UN, glavna vest u srpskim provladinim medijima je trobojka. Krenulo se od toga da se upravo srpski predsednik njome ogrnuo na zasedanju Generalne skupštine, kao i čitava vlada u Beogradu, te se stiglo do defilea zastavama u mestima širom Srbije. Paradi se pridružila i grupa građana u Kosovskoj Mitrovici.

Predsednik Srbije najavio je još prošlog meseca da će, ukoliko dođe do usvajanja Rezolucije, pozvati „sve Srbe da istaknu trobojku, svuda u svetu“.

O trobojci je govorio intenzivno i prethodnih dana, pa je iskoristo i priliku da je pomene i pred glasanje o članstvu Kosova u Savetu Evrope.

„Dan posle toga, ogrnućemo naše srpske trobojke. Okačićemo na naše kuće. Ponosno ići ulicama, ne samo naše zemlje, već svih gradova sveta i kao slobodarski narod koji je stravično stradao i u Prvom i u Drugom svetskom ratu i u sukobima devedesetih, da bi mu neki drugi solili pamet ko je izvršio genocid“.

Vučić se i sam ogrnuo srpskom trobojkom tokom današnjeg izglasavanja Rezolucije na zasedanju Generalne skupštine.

U čitvoj kampanji isticanja srpske zastave, osim predsednika  tokom današnjeg glasanja trobojkama se ogrnuo i srpski državni vrh. Premijer Srbije, Miloš Vučević okupio je ministre kako bi svi zajedno gledali prenos zasedanja Generalne skupštine.

Ministri ogrnuti zastavama gledali prenos Generalne skupštine UN

Ubrzo nakon usvajanja rezolucije kolone vozila okićenih srpskim zastavama, kretala se centrom srpske prestonice.

Očekivani defile automobilma održan je i u Kosovskoj Mitrovici. Veća grupa građana se provozala ulicama sa srpskim zastavama postavljenim na jarbolima, prozorima i haubama automobila.

U koloni koja se kretala svirajući i mašući zastavama od kružnog toka kod fontane do drugog kružnog toka – kod spomenika Knezu Lazaru, bilo je stotinak automobila.

U jednom trenutku došlo je do kolapsa u saobraćaju koji je na kraju defilea normalizovan.

Na ulicama grada se u to vreme moglo videti više vozila Kosovske policije, kao i vozila EULEX-a.

Pročitajte još:

Milovančević: Ponašanje Vučića u UN „cirkus“, ogrtanje zastavom – njeno omalovažavanje

Rezolucija o Srebrenici: PR pozdravlja i traži da „Srbija odgovara za zločine“; BG i SL hvale „Vučićevu hrabrost i pobedu“

Usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici: Za dokument glasale 84 države

U podne zvona u hramovima SPC povodom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, i u Eparhiji raško-prizrenskojPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.