CIK započeo pripreme za parlamentarne izbore nabavkom kamera

Foto: info.ks. net

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; naslov je adaptiran)

Centralna izborna komisija (CIK) započela je prve pripreme za predstojeće izbore za Skupštinu Kosova. CIK je na sednici u četvrtak odlučio da odobri specifikacije za nabavku kamera koje će se koristiti na biračkim mestima za predstojeće izbore u Republici Kosovo, prenosi Ekonomia Online.

Ukupan iznos planiran za ovu aktivnost nabavke prema CIK-u je milion evra.

Po prvi put, CIK je koristio kamere na biračkim mestima u procesu za ili protiv smenjivanja gradonačelnika sa njihovih funkcija u opštinama Leposavić, Zubin Potok, Zvečan i Severna Mitrovica, koji je održan 21. aprila 2024. godine. Ove kamere, CIK Kosova je pozajmio od CIK-a Albanije.

Član iz PDK Arijanit Eljšani (Arianit Elshani) rekao je da postavljanje kamera na biračka mesta, prema CIK-u, ima za cilj očuvanje integriteta izbornog procesa.

Dok je član CIK-a iz Samoopredeljenja, Sami Kurteši (Kurteshi), pokrenuo raspravu na pitanje da li se ovo snabdevanje može izvršiti, ukoliko se izbori održe uskoro.

Prema objašnjenjima koja su data na ovom sastanku, ovo je redovna procedura nabavke i bilo bi nemoguće da se ovaj proces završi do jula meseca.

„Ove kamere ne mogu biti ugovorene za ovako brzo vreme. Da li su bolje iz Albanije, novije su za to mogu da garantujem“, rekao je Arijanit Eljšani iz PDK-a.

Drugi član Samoopredeljenja u CIK-u, Alban Krasnići (Krasniqi) rekao je da se ponovo mogu obratiti CIK-u Albanije za pozajmljivanje kamera, u slučaju da CIK nije u mogućnosti da na vreme obezbedi kamere za biračka mesta.

„U ovom slučaju, mislim da se možemo obratiti Republici Albaniji, tamošnjoj Centralnoj komisiji da stavi na raspolaganje kamere koje imaju i koriste u izbornim procesima, ako se to ukaže potrebnim“.

U nastavku sastanka, CIK je doneo odluku da se politička Romska Inicijativa registruje kao politička partija, koja će sada biti deo registra političkih partija u Republici Kosovo.

Prema ovom registru, broj registrovanih političkih partija je 52. Na ovom sastanku CIK je doneo odluku da održi posebne sastanke sa predsednicima opština i predsednicima skupština opština na kojima bi se razgovaralo i sarađivalo u vezi s primenom Zakona o izborima.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.