Rezolucija o Srebrenici: PR pozdravlja i traži da „Srbija odgovara za zločine“; BG i SL hvale „Vučićevu hrabrost i pobedu“

Skupština UN Srebrenica
FOTO: RTS

Generalna skupština UN usvojila je danas Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sećanja na genocid u Srebrenici i osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Zvanični Beograd danas negoduje, navodeći da je reč o „rezoluciji srama“, uporno tvrdeći da se njome Srbima pripisuje kvalifikacija „genocidnog naroda“. I dok kritikuje Zapad, državni vrh listom hvali Vučića – „hrabrog čoveka koji se bori za Srbe i govori istinu“.

Rezolucija o Srebrenici, sa druge strane, nailazi na pozdrave u Prištini. Predstavnici vlasti i opozicije, poručuju da je reč o „najbrutalnijem masakru u Evropi od Drugog svetskog rata“, koji povezuju sa Srbijom, a pojedini i sa Vučićem, te traže „suočavanje sa pravdom“.

Nacrt rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija na današnjem glasanju podržale su 84 države, 19 je bilo protiv, a 68 suzdržanih.

Rezolucija i trobojka

Izglasavanje Rezolucije je uz srpsku trobojku danas bila glavna vest u srpskim provladinim medijima. Krenulo se od toga da se upravo srpski predsednik njome ogrnuo na zasedanju Generalne skupštine, kao i čitava vlada u Beogradu dok je pratila ovo zasedanje iz Beograda.

Potom je usledio defile sa zastavama u mestima širom Srbije i regiona kojem se pridružila i grupa građana u Kosovskoj Mitrovici. O tome u posebnoj vesti.

Predsednik Srbije obratio se na samom početku zasedanja Generalne skupštine UN, pozivajući članice UN da ne glasaju za Rezoluciju, kritikujući Zapad zato što je „primenio toliki pritisak protiv jedne male zemlje kao što je Srbija“, ali i optužujući ga za „pretnje državama članicama koje nisu htele da glasaju za Rezoluciju“.

Sa druge strane, nakon glasanja je poručio da je ishod istog predstavljao veliko iznenađenje i zaprepašćenje za mnoge u sali, jer je, kako je protumačio na kraju 107 zemalja bilo uz Srbiju.

Zaključio je da je danas dostojanstveno „čuvao obraz Srbije“.

To smatraju i najviši srpski zvaničnici koji listom hvale Vučića – da je hrabar i da govori istinu, ali i da je pokazao „kako se brane interesi međunarodnog javnog prava“.

Među njima je i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji, sa druge strane, kaže da je usvojena „sramna“ rezolucija, te sve to povezuje sa kosovskim premijerom.

„U vreme kada Aljbin Kurti svakodnevno sprovodi etničko čišćenje nad Srbima na Kosovu i Metohiji, kada svojim nasilnim potezima od Balkana pravi novo bure baruta, kome je ovakva rezolucija srama bila potrebna i s kojim ciljem?“, upitao je.

Konstatuje da rezolucija „svakako neće doprineti ni pomirenju, ni smirivanju tenzija, već će samo dati vetar u leđa novim nasilnim pretenzijama i akcijama i imati opasne implikacije po život Srba na Kosovu i Metohiji i svuda gde oni žive“.

„Hrabra, lavovska borba“

Oglasila se i Srpska lista koja takođe deli komplimente Vučiću.

Zahvalili su mu se, i to u ime „srpskog naroda sa Kosova i Metohije“, „na hrabroj, lavovskoj i odlučnoj borbi za srpski narod“.

„Hvala vam uvaženi predsedniče Vučiću što se ni za jotu niste povukli pred nasrtajima jakih, moćnih, licemernih i nemoralnih sila kojima zakon leži u topuzu i koji su po svaku cenu želeli da svoju bruku, sramotu i nacističku prošlost prišiju hrabrom, nesalomivom i mnogo stradalnom srpskom narodu“, poručili su.

Vučićeva pobeda

Na listi onih koji hvale predsednika Srbije je i ministar unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić, koji čak navodi da je „ovo jedna pobeda Aleksandra Vučića“, prenose mediji u Beogradu.

„Kao što je predsednik Vučić rekao, u sistemu UN se glasa na čudan način. Oni koji nisu prisutni neće da glasaju. Sa manjinom je usvojena Rezolucija. Ona bi bila usvojena i da je bilo 20 glasova za. Ovo je jedna pobeda Aleksandra Vučića. Treba da razumete koliko je predsednik Vučić zvao sve države u svetu, toliko su i drugi zvali. I nisu oni samo zvali, oni su i pretili – rekao je Dačić gostujući na TV Pink, pišu Novosti.

Sa druge strane, kaže da je današnji dan za Srbiju veoma težak, jer kako je istakao, žele da nam pripišu da smo genocidan narod.

„Da podnese ostavku“

Pojedini predstavnici opozicije u Beogradu, sa druge strane, kritikovali su Vučića.

Tako ga je lider Stranke slobode i pravde (SSP), Dragan Đilas, nakon izglasavanja Rezolucije pozvao da podnese ostavku, sa obrazloženjem da „posle njegovog novog poraza“, ovoga puta u UN, ne može da ostane na toj funkciji.

„Kosovo je sve odvojenije od Srbije, svake godine nas je manje za više od 100.000, evropski smo šampioni u inflaciji, korupciji i kriminalu, a Vučić se bori. Na stranu to što se on realno bori samo na svoj džep, suština je u sledećem: Srbiji nije potreban predsednik koji se bori, nego onaj koji pobeđuje. A Vučić stalno gubi“, konstatovao je.

Poslanik i predsednik stranke Srbija centar (SRCE) Zdravko Ponoš u sličnom tonu navodi da je Vučić „gubitnik koji nanosi štetu nacionalnim interesima“.

„Što ne može rezolucija, može Vučić. Gubitnik nikad ne propusti priliku da napravi štetu nacionalnim interesima“, naveo je Ponoš.

Pozdravi i pozivi na odgovornost

Za razliku od zvaničnog Beograda, Rezolucija o Srebrenici nailazi na pozdrave u Prištini.

Predstavnici vlasti i opozicije, poručuju da je reč o „najbrutalnijem masakru u Evropi od Drugog svetskog rata“, koji povezuju sa Srbijom, a pojedini i sa Vučićem, te traže „suočavanje sa pravdom“.

Prve reakcije usledile su odmah nakon što je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju.

„Pamtićemo! 11. jula i svakog dana!“, poručila je kosovska predsednica Vjosa Osmani na svom X nalogu.

Mišljenja je da usvajanjem ove Rezolucije, svet „daje priliku budućim generacijama da uče iz lekcija iz Srebrenice“.

Kosovska predsednica ističe da je priznavanje ključni korak ka pomirenju, te da je to neophodno za, kako je kazala, „ozdravljenje i trajni mir“.

A onima koji su „neumorno radili protiv današnje Rezolucije“ poručuje:

„Negiranje genocida nikada neće utrti put miru. Glasovi onih koji su kao deca trpeli ove strahote podsećaju nas da okončanje poricanja genocida nije samo politička i pravna obaveza, već kolektivna moralna dužnost. Moramo stajati ujedinjeni u borbi za istinu i pravdu“

Kurti: Počinioce privesti pravdi

Rezoluciju pozdravlja i kosovski premijer. Tvrdi da je „genocid u Srebrenici najbrutalniji masakr u Evropi od Drugog svetskog rata“, te poziva na odgovornost i privođenje počinioca pravdi.

„Za mir na Balkanu mora se tražiti odgovornost Srbije i potrebni su dalji napori da se počinioci privedu pravdi“, konstatovao je.

Kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala takođe je pozdravila rezoluciju, ali i direktno uperila prstom ka srpskom državnom vrhu.

Smatra da svi koji su umešani u genocid moraju da se suoče sa istim.

„Vučić, Dačić, Vulin i drugi umešani u genocid Srbije u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu moraju da se suoče sa pravdom“, poručila je.

„Rezolucija pečat za zločine Srbije“

„Izglasavanje rezolucije o genocidu u Srebrenici od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija je pečat za zločine Srbije počinjene u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu“ u sličnom tonu se oglasila opoziciona stranka na Kosovu LDK.

Oni su izrazili punu podršku rezoluciji, ističući da je to važan korak ka priznavanju genocida u Srebrenici, definišući ga slično Kurtiju, odnosno kao „jednom od najtežih zločina protiv čovečnosti u modernoj istoriji“.

Vučićeva politika revizije propala

U sličnom tonu kao i prištinskih zvaničnici oglasio se jedini Albanac u Parlamentu Srbije, Šaip Kamberi.

„Propala je Vučićeva politika revizije istorije. 84 zemlje sveta dale su snažan udarac političkom narativu srpskog predsednika negiranja ratnih zločina i genocida u Srebrenici, kao i politici veličanja osuđenih zločinaca“, naveo je.

Pročitajte još:

Milovančević: Ponašanje Vučića u UN „cirkus“, ogrtanje zastavom – njeno omalovažavanje

Defileu srpskih trobojki nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici pridružila se i Kosovska Mitrovica

Usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici: Za dokument glasale 84 države

U podne zvona u hramovima SPC povodom glasanja o Rezoluciji o Srebrenici, i u Eparhiji raško-prizrenskojPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.