Nova runda dijaloga u Briselu u četvrtak

Pregovori u Briselu
FOTO: Miroslav Lajčak/X

Novi sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija (Bislimi), održaće se u četvrtak u Briselu, potvrdio je danas direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. 

U pitanju je peti sastanak na koji odlazi srpska delagacija radi pronalaska rešenja za pitanje dinara na Kosovu, a četvrti gde se sastaje sa glavnim pregovaračem Prištine, Besnikom Bisljmijem.

Na prvi sastanak za rešavanje problema dinara na Kosovu, otišao je guverner CBK, Ahmet Ismailji (Ismaili).
Bisljimi je tada odbio učešće na ovom sastanku, uz navode da dinar nije deo dijaloga u Briselu. Međutim, u međuvremenu je prihvatio poziv EU. 

„Za dva dana nastavljam razgovore u Briselu, idem sa svojim timom, i finansijskim ekspertima“, kazao je danas Petković u jutranjem programu InfoJutro.

Podsetimo, na prvom sastanku, 19. marta, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, zatražio je da mu u narednim danima strane pošalju svoje predloge za rešenje, što je i učinjeno, a takođe u martu – usledio je i novi sastanak na kom su strane, kako je potvrđeno, bile udaljene u svojim predlozima, pa je zakazan novi.

Sledeći je usledio već početkom ovog meseca, a na njemu je evropski izaslanik, videvši nemogućnost postizanja kompromisa među stranama – izneo svoj predlog za dinare, javnosti nepoznat.

Upravo je Lajčak prošle nedelje potvrdio i da su ga strane prihvatile, te da očekuje da će se sastanci o dinarima ove nedelje i finalizovati.

Miroslav Lajčak je juče pozvao strane da u Brisel dođu „otvorenog uma“. 

O sastancima i pitanju dinara na Kosovu, čitajte na našoj tematskoj stranici: 

DINARPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.