Osmani: Nekažnjivost majskog sukoba u Zvečanu dovela je do slučaja Banjska

FOTO: KoSSev

Kosovska predsednica Vjosa Osmani oglasila se danas povodom jučerašnje godišnjice sukoba u Zvečanu, kada je tokom protesta ispred opštinske zgrade povređeno više od 100 ljudi. Za taj sukob ponovo je optužila „kriminalne grupe“ koje su pod zašititom „Vučićevog režima“. 

Nekoliko meseci nakon što su Srbi napustili većinu kosovskih institucija na Severu, na vanrednim lokalnim izborima, uz učešće oko 3,4% birača, na vlast u četiri severne opštine 23. aprila došli su albanski gradonačelnici.

Uprkos protivljenju EU i SAD, gradonačelnike je u opštinske zgrade, sa izuzetkom Severne Mitrovice, 26. maja uvela specijalna policija uz protivljenje većinskog lokalnog stanovništva.

Tri dana kasnije, ispred opštine Zvečan došlo je do sukoba Srba sa KFOR-om koji se rasporedio ispred same opštine koju su zauzeli specijalci. Povređena su 93 vojnika KFOR-a, od kojih nekoliko teže usled ranjavanja vatrenim oružjem, oko 50 Srba od kojih dvojica ranjena vatrenim oružjem.

KFOR je ujedno ovo okvalifikovao kao najveći bilans povređenih vojnika od ’99, od kada postoji ova misija. U pitanju su bili mađarski i italijanski vojnici.

Osmani: „Odgovorni slobodno šetaju po Srbiji“

Kao i juče KFOR, i Osmani je danas iznela cifru of 93 povređena pripadnika KFOR-a, od kojih su neki „zadobili povrede koje su im promenile život“.

Pozivajući se na istragu, kaže da je jasno da iza sukoba stoji „Vučićev režim“ i „kriminalne grupe“ koje rade po njegovom naređenju.

„Kao što jasno dokazuju video snimci i kriminalistička istraga koju su sprovele agencije za sprovođenje zakona, 93 vojnika je povređeno, od kojih su neki sa povredama koje su im promenile život, u napadima srpskih organizovanih kriminalnih grupa po jasnim političkim naredbama Vučićevog režima i vođa njegovih bandi“, napisala je Osmani na mreži X.

Počinioce, za koje kaže da „slobodno šetaju“ po Srbiji, te da ih štiti Vučićev režim – pozvala je na odgovornost.

Nekažnjivost, smatra ona, dovela je do slučaja Banjska.

„Nekažnjivost ih je samo ohrabrila da ponove napade, što je jasno pokazano kroz čin agresije Srbije od 24. septembra“, navodi.

Sukob od 29. maja za Osmani je napad na NATO, a oni koju su ga naredili i izvršili – jasno su joj poznati.

Petković: Oni koji su tukli i pucali na Srbe slobodno šetaju

Na navode kosovske predsednice Vjose Osmani, odgovorio je danas direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, objaviši sliku D.G. iz bolnice.

Petković kaže da oni koji su pucali na D.G. i brutalno pretukli Dušana Obrenovića i još 50 Srba – šetaju slobodno i nekažnjeno.

„Oni koji su pucali u leđa D.G. i brutalno pretukli Dušana Obrenovića, i još 50 Srba hodaju slobodno eklatantno nekažnjeno! Priština je godinu dana terorisala Srbe, sa vašim gaulajterima koji odlučuju o samo 3,5% albanskih glasova“, napisao je Petković na mreži X.

Godinu dana kasnije, Petković navodi da su opštine pretvorene su „narko jazbine“, kao i da su filijale i blagajne Poštanske štedionice zatvorene „oružanom silom“:

„A vaši nasilnici svakodnevno maltretiraju Srbe terajući ih sa Kosova i Metohije. Ovo je realnost vaše i Kurtijeve ‘pravne države’ i ‘demokratije'“.

Pročitajte još:

LVV na godišnjicu sukoba u Zvečanu: Srbija organizovala kriminalne grupe da spreči gradonačelnike, sada mnogo drugačije, grb i zastava Republike Kosovo

KFOR podsetio na godišnjicu povređivanja najvećeg broja njihovih vojnika na Kosovu – u ZvečanuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.