Murati: Nismo dozvolili da NBS neovlašćeno unese 117 miliona dinara

hekuran murati
FOTO: Ekonomia online

„Ljudi koji se predstavljaju kao predstavnici Narodne banke Srbije pokušali su danas da pređu našu granicu noseći 117 miliona dinara u gotovini. Nije im bio dozvoljen ulazak, jer nisu imali odgovarajuća ovlašćenja“, tvrdi kosovski ministar finansija Hekuran Murati.

Njegovo saopštenje usledilo je gotovo istovremeno i sa oglašavanjem zamenika kosovskog premijera Besnika Bisljimija, koji je ocenio da se radi o jednostranoj akciji Beograda, te „nepostojećim firmama“.

U pitanju je neuspeli pokušaj Centralne banke Srbije da danas na Kosovo prebaci dinare za isplate korisnicima u ovom sistemu.

Centralna banka Kosova od 1. februara primenjuje novu uredbu o valuti kojom se praktično iz upotrebe istiskuje dinarski platni promet. Iako podržavaju samu odluku, zapadni predstavnici oštro kritikuju „ishitrenost“ i način njene primene, bez, kako navode „koordinacije“ i „potrebnih priprema“.

„Beograd insistira na korišćenju milijardi gotovine kojoj se ne može ući u trag jer žele da sakriju kuda novac ide“, sada piše Hekuran Murati.

Ponavlja da je Centralna banka Kosova pozvala Narodnu banku Srbije da sarađuje u omogućavanju transferima novca za srpsku zajednicu na Kosovu.

Sinoć je u Prištini potvrđeno da je ova banka već uputila pismo Narodnoj banci Srbije, nakon što je uveliko započela sa primenom Uredbe, kao i nakon talasa kritika međunarodne zajednice.

„Još jednom ponavljamo našu spremnost da pomognemo u olakšavanju procesa u kojem finansijska pomoć stiže onima kojima je potrebna. Međutim, ne možemo dozvoliti da milijarde u gotovini uđu u zemlju bez odgovarajućeg ovlašćenja i otkrivanja krajnjih korisnika. Nijedna zemlja ovo ne dozvoljava“, naveo je Murati u saopštenju.

„Svaka finansijska pomoć može se usmeriti direktno na bankovne račune korisnika i osigurati transparentnost“, ponavlja Murati ono što je i Kurti sinoć saopštio.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.