Bisljimi o zaustavljanju novca na Jarinju: Jednostrana akcija Beograda, nepostojeća firma

Besnik Bisljimi intervju
FOTO: KoSSev

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi, oglasio se povodom pošiljke kamiona punog novca, odnosno dinara koji je poslala Narodna banka Srbije, a koji je zaustavljen danas na Jarinju. Bisljimi je ovaj potez nazvao „jednostranim potezom Beograda“, uz tvrdnju da se radilo o „nepostojećim firmama“.

Centralna banka Kosova je uspostavila precizna pravila koja određuju ko i kako ima pravo da uvozi evre i druge valute u Republiku Kosovo.

Ističe da uvoz novca, mogu da urade samo „bankarske i nebankarske finansijske institucije koje je licencirala Centralne banka Republike Kosovo“ i to tek nakon što se izda pismeno ovlašćenje.

Dodaje da je Banka poslala kamion pun novca „samo dan pre sazvane sednice Saveta Bezbednosti“.

„Kao odgovor na to, danas je ekvivalentna Banka Srbije (dan pre sazvane sednice Saveta Bezbednosti) poslala na granicu kamion sa novcem (117.000.000 dinara) u pratnji lica koja su pokazala akreditive nepostojeće firme, uz tvrdnju da novac žele da pošalju nekom takođe nepostojećem subjektu na Kosovu i to korisnicima čija imena niti znaju, niti imaju“.

Ovaj potez nazvao je „jednostanim potezima Srbije“, sa ciljem narušavanja „funkcionalnosti Republike Kosovo“, koji ima za cilj „veštačko stvaranje tenzija“.

Bisljimi navodi da to zaslužuje snažnu osudu svih onih koji se „protive jednostranim koracima“.

„Zamislite paralelu gde se ispred carinskog inspektora pojavljuje kamion robe široke potrošnje, od pojedinaca koji se predstavljaju u ime nepostojećih firmi, i tvrde da robu šalju firmi, koja se takođe nigde ne pojavljuje u zvaničnoj evidenciji države. Sve to sa nadom da će na ovaj način uspeti da izmanipulišu, a zatim i uzbune sve one koji se s pravom zalažu da se obezbedi nastavak podrške određenim kategorijama na Kosovu. To dosta govori o stepenu nezavisnosti glavne institucije koja vodi ‘monetarnu politiku’ Srbije“, napisao je Bisljimi na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Dodaje da kosovske institucije rade na pronalaženju mehanizama koji „obezbeđuje da se takva sredstva na legalan način šalju krajnjim korisnicima, i to u najbržem mogućem roku“, zaključio je Bisljimi.

Podsetimo, Narodna banka Srbije prethodno je saopštila da je Priština danas zabranila da dinarska sredstva namenjena isplati plata, penzija, socijalnih davanja i drugih plaćanja Srbima uđu na Kosovo preko Jarinja. Nisu precizirali iznos novca, osim da se radilo o višegodišnjoj uobičajenoj praksi.

Navode da su dinarska sredstva bila upućena u njihov trezor u Leposaviću, a da je trebalo da ih od Jarinja preuzme firma za prevoz novca „Henderson“.

U međuvremenu, Kosovska policija u konsultaciji sa kosovskim tužilaštvom izvršila preteres pošte Srbije u Goraždevcu, javio je Radio Goraždevac.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.