Skupština EFJ-a u Prištini usvojila UNS-ov tekst Rezolucije o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu

FOTO: KoSSev

Rezolucija o ubijenim i nestalim novinarima na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, na kojoj je radilo Udruženje novinara Srbije (UNS) – jednoglasno je usvojena na Godišnjoj skupštini Evropske federacije novinara (EFJ) koja se još danas održava u Prištini, izvestili su danas iz Udruženja. 

Zvanični predlagač rezolucije, kako je UNS-u ranije i obećano, bio je Upravni odbor EFJ-a.

UNS je, dodaju, poslao posmatrača u Prištinu, Gorana Avramović, koji nije imao svojstvo delegata, a koji je jutros govorio o važnosti „da novinarska zajednica podrži UNS koji istražuje ubistva novinara na Kosovu, bez obzira na njihovu etniču pripadnost“.

„Kao novinari, dužni smo da otkrijemo istinu o alarmantnom broju ubijenih, kidnapovanih i nestalih kolega i medijskih radnika na Kosovu od 1998. do 2005. godine, bez obzira na njihovu etničku pripadnost. Kao profesionalci, ključno je da se okupimo iza UNS-a u nemilosrdnoj potrazi za pravdom“, rekao je Avramović, navodi UNS.

Avramović je dodao da odgovorni za ubistva novinara moraju da odgovaraju.

„Zajedno možemo osigurati da odgovorni za ove grozne zločine budu pozvani na odgovornost i da odjekne naša poruka da takva dela protiv novinara neće proći nekažnjeno. Kao saosećajni pojedinci, hajde da još jednom udružimo snage da pomognemo u zatvaranju rana i izlečenju porodica naših palih, kidnapovanih i nestalih kolega“, dodao je on.

Tekst rezolucije predstavila je predsednica EFJ-a Maja Sever, kažu iz UNS.

Objavili su i sadržinu teksta Rezolucije.

U Rezoluciji o istragama ubistava novinara na Kosovu, koji je UNS poslao EFJ-u, najpre piše da Skupština ove federacije traži da Upravni odbor EFJ-a od UNMIK-a, EULEX-a i vlasti na Kosovu zahteva da se formira međunarodna ekspertska Komisija koja bi pomogla u istraživanju ubistava, kidnapovanja i nestanaka 19 novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine.

„U njoj se ističe se da Skupština EFJ-a traži da se u rad međunarodne Komisije za istraživanje ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine, kao eksperti, uključe sudije i tužioci iz Beograda i Prištine, predstavnici međunarodnih misija koje su u pomenutom periodu bile zadužene za vladavinu prava na Kosovu (UNMIK i EULEX), kao i predstavnici UNS-a i Asocijacije novinara Kosova (AGK)“.

Od predstavnika Upravnog odbora EFJ-a, navodi dalje UNS, traži se da u saradnji sa članicama, radi na stvaranju uslova za formiranje međunarodne Komsije za istraživanje ovih zločina, kao i da tužilaštva iz Beograda i Prištine sarađuju direktno ili uz posredovanje partnera od poverenja obe strane i redovno o rezultatima obevštavaju javnost.

Takođe, od Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu ovom rezolucijom zatraženo je da otvori istrage o ubijenim i nestalim novinarima i medijskim radnicima na Kosovu od 1998. do 2005. godine.

Traži se, između ostalog, i da Ujedinjene nacije sprovedu zaključke Savetodavne komisije Ujedinjenih nacija za ljudska prava (HRAP), a u kojima se konstatuje svojevremeno kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima u radu UNMIK-a.

U tom slučaju došlo bi do obeštećenja porodica žrtava, ističu.

Od EULEX-a i Saveta ministara EU, pod čijim okriljem je mandat ove misije, zatraženo je da javno saopšte zbog čega nisu sprovedene efikasne istrage ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika.

Savet ministara EU, piše u Rezoluciji a prenosi UNS – treba da ustanovi da li je EULEX prekršio Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

„Skupština EFJ-a traži da EU, koja je preuzela obaveze da postupa u skladu sa međunarodnim rezolucijama, u potpunosti poštuje ovu Rezoluciju i doprinese istragama ubijenih i nestalih novinara i medijskih radnika na Kosovu, kao i da o preduzetim koracima obavesti IFJ, EFJ i javnost“.

Rezolucijom se poziva Upravni odbor EFJ-a da u saradnji sa drugim organizacijama, udruženjima, Savetom Evrope, Ujedinjenim nacijama i OEBS-om, kao i drugim međunarodnim telima redovno prati istrage ovih ubistava, kidnapovanja i nestanaka i da o tome obaveštava javnost.

Istrage koje nema ko da vodi

U ovom dokumentu se konstatuje, detalje iznosi UNS, da je prošlo 26 godina od početka serije ubijanja, kidnapovanja i nestanaka devetnaest novinara i medijskih radnika koji su radili za medije na srpskom i albanskom jeziku i nemački „Štern“, a da niko nije priveden pravdi za ove zločine počinjene između 1998. i 2005. godine.

Konstatovano je da ništa nije preduzeto kako bi se odgovorni za ove zločine priveli pravdi, ni nakon rezolucija koje je usvojila Skupština EFJ-a 2018. godine u Lisabonu, ni 2022. godine u Zagrebu. Obe rezolucije, koje je potpisao i UNS, tražile su efikasna istrage nekažnjenih zločina nad novinarima.

„U tekstu Rezolucije se podseća da istrage nisu pokrenute ni nakon što su informacije o ovim zločinima objavljene na Platformi Saveta Evrope za zaštitu novinarstva i bezbednost novinara 2018. godine i ukazuje na pozitivno iskustvo u formiranju i ostvarene rezultate rada Komisije za istraživanje ubistava novinara koje je 2012. godine formirala Vlada Srbije i zahvaljujući kojoj je, između ostalog, podignuta optužnica za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije“.

Ističe se i to da je istraga ubistava, kidnapovanja i nestanaka novinara i medijskih radnika, bila u nadležnosti misije Ujedinjenih nacija na Kosovu (UNMIK) koja je imala izvršnu vlast od 1999. do 2008. godine i podseća da je od 2008. godine odgovornost prešla na misiju EULEX, ali da ni do danas nisu rasvetljeni ovi zločini.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.