U nedelju preventivni pregledi u KBC KM, pregledi i za decu školskog i predškolskog uzrasta

KBC preventivni pregledi
FOTO: KoSSev

Kliničko bolnički centar Kosovska Mitrovica ponovo organizuje preventivne preglede u nedelju, 26. maja, od 8 do 17 časova. Prvi put, pregledi su dostupni za decu školskog i predškolskog uzrasta od strana fizijatra. Istovremeno, vršiće se i pulmološki pregledi, ali i pregledi prostate. Građanima će biti dostupna i laboratorija.

Na konferenciji za medije, ovu je akciju najavio direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, dr Zlatan Elek.

Za ove preglede nije potrebna zdravstvena knjižica, kao ni uput.

Deca školskog i predškolskog izrasta, istakao je, biće pregledana od strane fizijatra na kožnom odeljenju, gde je trenutno izmešteno ovo odeljenje.

„Po prvi put, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, dogovoreno je da se pregledaju deca predškolskog i školskog uzrasta, od strane fizijatra. Tako da će se kod nas ti pregledi raditi na kožnom odeljenju na kom je trenutno izmeštena fizijatrija. Biće samo za decu školskog i predškolskog uzrasta, bez obzira da li poseduju knjižicu i za to nije potreban nikakav specijalistički uput“, kazao je dr Elek. 

U zavisnosti od nalaza fizijatra, ističe, moći će odmah da se urade i drugi pregledi po potrebi:

„U smislu ako je potreban rendgen kičme, pregled ortopeda, a u toku sledeće nedelje moći će da urade ostali specijalističke preglede, bez ikakvog zakazivanja“.

Građani će po prvi put moći da urade i pulmološki pregled, odnosno pregled pluća, ili imaju problem sa plućima.

Pulmološki pregled biće rađeni na grudnom odeljenju.

„Biće poslušana pluća, određen klinički pregled od strane pulmologa, odrađena kompletna krvna slika, i ukoliko pulmolog smatra i ima neki nalaz, biće urađen rendgenski pregled pluća istog dana“.

Rendgendski pregled pluća, naveo je dr Elek, biće rađen i građanima koji imaju više od 50 godina, i duže od 30 godina pušačkog staža.

Ujedno, i laboratorija je aktivna u nedelju za besplatne preglede, u istom terminu, i za sve ženske osobe biće rađen hormonski status.

„Što se tiče hormona štitne žlezde – T3, T4 i TH“.

Što se tiče pregleda prostate, Elek ističe da će biti rađen pregled prostate specifičnog antigena, odnosno PSA.

„Svi koji imaju sumnjive nalaze ili nisu nalazi u granicama referentnih, odnosno fizioloških granica, biće pregledani od strane interniste i od strane urologa već u ponedeljak, takođe bez ikakvog zakazivanja“.

Cilj akcije je, ističe Elek, da se rastereti zdravstveni sistem, a i da ljudi imaju lakši pristup zdravstvenim uslugama koje su im potrebne – bez čekanja i zakazivanja.

„Pravo besplatnog pregleda prošle nedelje iskoristilo je 192 naših sugrađana“, istakao je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.